В най-кратък срок тръгва делото срещу шофьора, убил Ангел от Катуница
В най-кратък срок тръгва делото срещу шофьора, убил Ангел от Катуница / снимка: DarikNews.bg, архив, Пловдив

Делото срещу Симеон Йосифов, който прегази и уби 19-годишния Ангел от Катуница, е разпределено на съдия и ако не са допуснати процесуални нарушения, ще бъде насрочено в съда в най-кратък срок, заяви председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Йосифов. На него са му повдигнати обвинения за умишлено причиняване на смърт при нарушаване на правилата за движение, за което законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

През октомври съдът остави в ареста Йосифов с мотива, че съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу Ангел Петров и умишлено го е прегазил.

От обвинителния акт срещу него става ясно, че Кирил Рашков - Цар Киро е обещал по 100 лева и безплатна храна на ромите, които извикал на помощ на 23 септември в Катуница. Дъщеря му Събка Рашкова е организирала ромите в Столипиново. Целта на Рашков била да респектира вуйчото на Ангел - Веселин Христов, и жителите на Катуница. Близо 100 души потеглили към Катуница.

Ангел Петров и баща му излезли да защитят Веселин Христов и приятелката му. Тогава внукът на Цар Киро - Кирил Рашков-младши, който държал двуостра сабя, се заканил пред всички на Веселин Христов, че "ще му отреже главата". На улица "Стадиона" Ангел заедно с кучето си се насочил срещу буса, управляван от Симеон Йосифов. Той форсирал двигателя и тръгнал срещу момчето, бутнал го и го качил на капака. Йосифов усилил скоростта и продължил да го влачи 20 метра. Младежът паднал на пътното платно. Във всеки момент до падането на Ангел, при задействане на спирачката, Йосифов не би го прегазил, посочва прокурорът в обвинителния акт.

На 2 февруари Кирил Рашков-младши ще обжалва присъдата си от 8 месеца лишаване от свобода. Районният съд в Асеновград го осъди за закани за убийство срещу Веселин Христов и Иванка Петрова, вуйчото и настойницата на Ангел. Магистратите в Асеновград постановиха и присъда заради заплахите за убийство и на Цар Киро - 3 години и половина.