В много градове у нас родители излязоха на протест против готвената „Националната стратегия за детето 2019-2030”. Те искат тя да бъде пренаписана, а много от протестиращите не вярват, че стратегията е спряна. Искането на родителите е отмяна на стратегията както и премахването на всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произлязоха от нея.
 
Родители протестираха в Добрич срещу Националната стратегия за детето

С викове „Долу ръцете от децата ни” родителите излязоха на национален протест пред Министерски съвет и блокираха движението по бул. „Цар Освободител” в София. Те се заканиха, ако не бъдат чути, да излязат на втори национален протест, който обещаха да бъде още по-многолюден от сегашния.

протест против готвената Националната стратегия за детето 2019-2030
БГНЕС

 
Протести имаше и в Добрич, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Шумен, Враца. По думите на организаторите протести са се провели в над 25 града в страната.
 
Преди ден социалният министър припомни, че работата и обсъждането по документа са спрени именно заради недоволството. И го определи като неоснователно. От Агенцията за закрила на детето определиха някои от публикациите в социалните мрежи като фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват страхове сред родителите.

Родители поискаха Стратегията за детето да бъде пренаписана
БГНЕС

БГНЕС