Протест в Добрич срещу Стратегията за децата
Протест в Добрич срещу Стратегията за децата / Дарик Добрич
Майки и бащи: "Не вярваме, че стратегията е спряна!"
Десетки добричлии се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето и поставиха своите искания, в подкрепа на недоволните в цялата страна.
 
Протестиращите настояват за пълното отхвърляне на Стратегията, като смятат, че тя служи на чужди интереси, овластява финансирани от чужбина НПО-та и е в разрез с Конституцията на България.

Петков: Не се подготвя документ, който да отнема децата от родителите

img wide]38045122[/img]

Те настояват страната ни да излезе от Норвежкия финансов механизъм, който според тях налага абсурдни условия и e явно вмешателство в българското законодателство.

протест Добрич Стратегия детето
Дарик Добрич

Родителите смятат, че при подаване на фалшив сигнал и при неправомерни действия от страна на социалните работници, трябва да се носи наказателна отговорност. Те искат да бъде закрита Националната телефонна линия за деца 116 111.

протест Добрич Стратегия детето
Дарик Добрич

Протестиращите казват „не” на ранното сексуално образование и на Ювеналната юстиция /детски съд/. Те настояват да се спре бизнесът с приемната грижа и отнемането на деца от бедни семейства, а парите, които държавата е готова да даде на приемното семейство, да бъдат насочени към истинското.

протест Добрич Стратегия детето
Дарик Добрич

„ Защо никъде в стратегията не пише, че детето трябва да уважава родителите и учителите, а абсолютно всичко му е позволено? Всичко ли трябва да им даваме? Ако иска да пуши марихуана, ако иска да шофира, а не е навършило годините?” - пита Илияна Георгиева.

 
"Защо сме родители, ако не можем да контролираме децата си? Вас да не би да са Ви чели вестник – пошляпвали са Ви навремето. Дават се много права на децата, а те не са достатъчно пораснали да ги упражняват”, смята  Боян.

протест Добрич Стратегия детето
Дарик Добрич

„Искам да мога да си възпитавам детето, а аз нямам право да го накажа, да му направя забележка. Не може 14-годишният ми син да каже: „Искам на дискотека!” – ако го пусна – подлежа на глоба, ако не го пусна – той ще позвъни на телефона за деца. Твърдо съм против този телефон!” - казва  Таня, която също е сред протестиращите.
 
 „Искат да наложат тотален контрол над родителите. В същото време държавата не е доказала, че може да се справи с децата в риск, какво да кажем за всички деца. Стратегията е спряна, но в законите се приемат без много - много приказки изменения. Не вярвам, че е спряна, както обяви премиерът”, заяви Мая Сапожникова.

По думите на родителите днес протести има в 30 града, между тях е и Генерал Тошево.

протест Добрич Стратегия детето
Дарик Добрич