/ ThinkStock/Getty Images
Ще бъдат ли отнемани деца заради един шамар?
100767
Ще бъдат ли отнемани деца заради един шамар?
  • Ще бъдат ли отнемани деца заради един шамар?
Един шамар или така нареченото леко пошляпване ще може да бъде наказуемо и да стане повод дете да бъде отнето от семейната си среда, ако бъде приета Стратегията за детето. Това заяви в интервю за Дарик Димитрина Иванова, член на Управителния съвет на Национална асоциация „Поход за семейството” и председател на сдружение „Нов живот”. 

„Ако шамарът се докаже, примерно от съседа ви, който става свидетел, социалните служби могат да дойдат и да ви държат отговорност и да отведат детето”, отбеляза Иванова. Според нея е напълно възможно в България да започне да се действа на принципа на Службата за защита на децата в Норвегия „Барневерн”, определяна като „детско ГЕСТАПО”.

Не е представено нито едно статистическо доказателство, че забраната за телесното наказание  има позитивни резултати в страните, в които е прието. Статистиките от държавите, които са въвели такава забрана, показват, че докладите за домашното насилие постоянно се увеличават. За пример могат да бъдат дадени Швеция, Финландия,  Норвегия и Дания, които са сред първите държави, забранили телесното наказание.  

Притеснителното в новата Стратегия за детето е, че държавата изземва функциите на родителите по отглеждането, образованието и възпитанието на децата, което е тяхно основно конституционно право. 

Когато е правена стратегията, липсва информация относно обществени дебати с родители, НПО и целеви групи. В този случай родителите са поставени в неведение за решения, което ще се вземат за самите тях и децата им.

„Въпросът е какво по-точно искат да се промени с тази нова стратегия. И както казват авторите, че това е един визионерски документ, какви иновации ще внесе в тази област като цяло за развитието на детето. И дали по-скоро това няма да е един експериментален документ. Мисля, че никой от нас не иска децата ни да бъдат предмет на експерименти”, изтъкна Иванова.

Проектът на Националната стратегия за детето не е съобразен със законовите  изисквания за създаване и предлагане на нормативен акт. Документът няма никаква финансова обосновка  и оценка на въздействието, които са задължителни, за да бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет и Народното събрание, отбеляза още активистът от асоциация „Поход за семейството”.

Посочените конкретно в проекта събития, срещи, обсъждания и статистически данни, не са цитирани и не могат да бъдат открити, за да могат гражданите да запознаят с мотивите зад взетите решение в процеса на разработване на стратегията. Не е показано ясно какво и как точно ще бъде променено спрямо предишната Стратегия за детето 2008-2018, с която самите автори на проекта отчитат като неуспешна в много отношения.

„Ако нашите управници се интересуват от мнението на гражданите, е нужно да не приемат документа, защото 93 % от българите са против стратегията”, изтъкна Димитрина Иванова. Според нея, ако не бъде приета новата стратегия няма да е фатално, тъй като така или иначе действа старата.  

Асоциация „Поход за семейството” препоръчва създаване на национален ДНК регистър на педофили. Така ще се улесни работата на полицията и ще има лесно откриваем списък на престъпниците в тази област, което ще подобри превенцията.

Цялото интервю с Димитрина Иванова може да чуете в звуковия файл.