/ Георги Димитров
На 15 изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Подадените заявления са над 71 000. Те са с около 15-16 хил. заявления по-малко от изборите на 4 април. Това не означава обаче, че интересът на българите зад граница е по-слаб, подчертаха от ЦИК.

ЦИК финализира договора със „Сиела Норма“

Този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни части на света. Това се отразява демотивиращо на хората, които така или иначе има секция, обясни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Подаването на заявление е важно не само за откриването на секция, а за да се облекчи гласуването в изборния ден. Със заявлението избирателят се включва предварително в списъка и не се попълват допълнителни документи, които бавят процеса.

Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април , при по-малко подадени заявления, каза още Томов.

ЦИК открива секция за информация, свързана с машинното гласуване

Най-много секции ще бъдат открити традиционно във Великобритания, Германия и Турция.

Томов заяви, че напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои. „Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой“.

"Трябва да сме готови за това, че е напълно възможно да гласуват повече хора, отколкото през април при по-малко подадени заявления, значи при по-къси предварителни списъци", обобщи Томов.

Девет наблюдатели са регистрирани в ЦИК, информира тя.Повече гледайте във видеото.