/ iStock
Резкият скок в цените на енергоносителите и пълзящата инфлация доведоха до скок в цената на почти всички хранителни продукти. В последните дни пазаруващите са скандализирани от шоковото поскъпване на краставиците, които в търговската мрежа се търгуват на цени, по-високи от тези на месото, съобщи БНР.

КНСБ: 2006 лв. е месечната издръжка на семейство с едно дете

"Секторът е на ръба на пропастта. Много от колегите не работят. По-силен вятър и ще бутне и останалите, които работим", сподели пред националното радио оранжерийният производител Веселин Велев от Куртово Конаре. 

Заради резкия скок в цената на природния газ част от оранжериите затвориха. Преди дни държавата гарантира 3,5 млн. лева помощ, но според Велев това е недостатъчно и при галопиращите цени на всичко, би трябвало и държавните помощи да се вдигнат. Той подчерта, че производителят е последният, който може да контролира цената на краставиците

Рязко поскъпване на храните в световен мащаб

Българските краставици излизат от оранжериите на цена от 5 лева за килограм. Според Велев с наближаването на пролетта цените ще започнат да намаляват.
 
БНР