Уникален за България уред за лъчелечение ще заработи в София наесен
Уникален за България уред за лъчелечение ще заработи в София наесен / снимка: Министерство на здравеопазването

Уникален за България и региона линеен ускорител ще заработи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" през есента. Договор за купуването и инсталирането му бе подписан в присъствието на министрите на здравеопазването и на регионалното развитие Петър Москов и Лиляна Павлова. Линейният ускорител дава възможност за много повече от стандартното лъчелечение - осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, а освен това и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели, съобщават от здравното министирество.

В допълнение към конфигурацията по договора, ще бъде предоставено безплатно разширение на софтуера за лъчева хирургия, което ще даде възможност на лекарите да извършват хирургични лъчеви интервенции не само на глава, но и на цяло тяло, което значително ще разшири обема на пациентите, които могат да се възползват от уникалната технология.

Характеристиките на линейния ускорител, както и фактът, че е уникален за България и региона, ще дадат възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за югоизточна Европа. Заедно с оборудването във Варна, Пловдив и Плевен ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина, заяви Москов. Само в Турция над 100 са българските пациенти, които заминават за месец. Още много получават помощ в останалите европейски страни.

Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент, каза министър Москов в отговор на въпрос за липсата на някои онколекарства в аптеките. Проблемът се появява, според него, заради паралелната търговия. Когато се отнася до криминалната продажба, решението е тежък контрол, обяви министърът.

Проблеми обаче създава и възможността за легален износ. В момента заедно с индустрията се договарят алгоритми за проследяване на всички преминали границата и влезли в страната количества медикаменти и възможността през Изпълнителната агенция по лекарствата при сигнализиране за недостатъчна наличност в страната, да бъде спиран временно износът.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова заяви, че с този договор на практика правителството покрива поставената си цел да снабди с високотехнологично оборудване един от най-важните сектори в здравеопазването. Тя информира, че за следващата година си поставят за цел да покрият нуждите в Спешната помощ. Според министър Москов това означава 600 нови линейки, 59 от които са вече на разположение в спешните центрове, освен това - пълно преоборудване и създаване на нова и адекватна инфраструктура във всички спешни приемни в страната, а там, където е необходимо в отдалечените райони ще бъдат предвидени легла за стационар. За следващия програмен период министър Павлова подчерта, че всички държавни болници от 39-те големи града в страната, при необходимост, ще могат да кандидатстват за финансиране за оборудване.