Украинецът Логвиненко остава в ареста въпреки здравословните му проблеми
Украинецът Логвиненко остава в ареста въпреки здравословните му проблеми / снимка: БГНЕС

Роман Логвиненко, обвинен, че е организирал неуспешния атентат срещу Алексей Петров, остава в ареста окончателно, реши Софийският апелативен съд. Съдебно-медицинска експертиза посочи, че украинецът е болен от Хепатит С. Той обясни, че бил заразен при операция, след катастрофа, а по време на операцията му е премахнал далакът.

"Мозъкът" на атентата срещу Алексей Петров иска свобода, страдал от Хепатит С

Експертът Илия Аспарухов каза, че въпреки това мъжът може да остане в ареста.

Адвокатът му Владимир Манолов обаче заяви, че ако не е на свобода, украинецът не може да спазва необходимата диета, за да се лекува. Освен това защитникът е на мнение, че основен проблем на прокуратурата и полицията бил дали някой е задържан, а не дали има доказателства за конкретно престъпление. Прокуратурата, според Манолов, организирала медийна пропаганда по случая, а престоят в ареста можел да се използва и като инструмент за сломяване на психиката.

Манолов заяви още, че не може да се разчита и на показанията на двама от основните свидетели - Константин Бухлев и Бойко Георгиев.

Съдът обаче не се съобрази с този довод и записа в мотивите си, че именно показанията на Бухлев дават яснота за това как Логвиненко организирал хора и събирал пари за атентата.

Според тричленния състав, ако е на свобода, украинецът може да се укрие или да извърши друго престъпление.

На Логвиненко е повдигнато обвинение за това, че от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. заедно с трима съучастници, е направил опит за предумишлено убийство като с две РПГ-та са стреляли срещу автомобила, в който са се возили Алексей Петров и шофьорът му Стефан Борисов.

Интерпол издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров

Изстреляният снаряд обаче не е влязъл в купето на бронирания автомобил, защото е ударил дясната рамка на колата и се е плъзнал по прозореца. Единствено това обстоятелство е спасило живота на Петров, според разследващите.

Гранатометите били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната. От единия гранатомет е снет ДНК материал.