/ iStock/Getty Images
Училищата в област Смолян преминават на ротационна схема от 7 до 18 февруари, редувайки присъствено и онлайн обучение. Това е едно от решенията на проведеното днес спешно заседание на Областния за борба с COVID-19, на което е обсъдена влошената епидемична обстановка, според информация от областния пресцентър. От 31 януари се въвежда ограничението за заведенията да работят при 50 процента от капацитета си при спазване на подхода със зеления сертификат.

На заседанието на щаба е обсъдена информация за тенденция на нарастване на новите случаи на коронавирус в областта. Показателят за 14-дневна заболеваемост е увеличен до 1631 на 100 000 население, а 70 процента от направените през миналата седмица ПСР тестове са положителни. Двойно повече са позитивните деца и ученици - 88 са новорегистрираните през миналата седмица.

Увеличава се и натискът към лечебните заведения, според данни на областния пресцентър са свободни 30 процента от общо 165 ковид болнични легла и 4 от 11-те интензивни легла. Осигурени са лекарства и кислород, проблем остава липсата на персонал, посочва директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

От 7 до 11 февруари онлайн уроци ще имат учениците от VI , VIII, IX и XI клас, а от 14 до 18 февруари те ще преминат към присъствени часове. За класовете V, VII, X и XII онлайн обучението е от 14 до 18 февруари. Изцяло присъствено ще се обучават учениците от I до IV клас, онлайн занимания не се предвиждат и за индивидуалните терапевтични сесии за деца със специални образователни потребности. Преустановяват се всички извънкласни занимания и дейности, екскурзии, спортни празници, с изключени на областните кръгове на национални олимпиади и състезания.

Забраняват се посещенията на непълнолетни лица след 22.00 часа в питейни и нощни заведения, допълва областният пресцентър.
БТА