Убиецът на Ангел плаче в съда, искат златото на Рашкови
Убиецът на Ангел плаче в съда, искат златото на Рашкови / снимка: DarikNews.bg, архив

Златото, открито в два „Мерцедес”-а на фамилия Рашкови, които бяха обърнати по време на събитията в Катуница, да бъде отнето в полза на държавата. Това поиска пред Апелативния съд в Пловдив прокурорът Красимир Папаризов  по време на обжалването на 17-годишната присъда на Симеон Йосифов, който премаза и  уби Ангел Петров от Катуница. Голямото количество златни накити - гривни, колиета, обици, монети, са на Младенка Николова и Елеонора Василева. Те са живеели на семейни начала с двама от внуците на Кирил Рашков. Окръжният съд е постановил бижутата, чийто грамаж не е описан, да бъдат върнати на собствениците им.

Очаква се апелативните магистрати да се произнесат за златото на 22 май. Тогава  ще бъдат прочетени и двете експертизи, които днес апелативните магистрати назначиха. Адвокът на Симеон Йосифов Стефан Левашки поиска да бъде назначена комплексна психологическа и психиатрична на Симеон Йосифов. Според него тя се налага, тъй като клиентът му непрекъснато твърди различни неща за прегазването на Ангел Петров.  По думите на адвокат Левашки това говори за психологичен проблем. В залата днес Йосифов каза, че няма спомен какво е станало на 23 септември вечерта, и се разплака. „Не познавам починалото момче, нито го знам къде живее”, заяви подсъдимият.

По искане на прокуратурата ще бъде извършена и съдебно-медицинска експертиза.  Тя трябва да отговори на въпроса дали смъртта на Ангел Петров е настъпила по особено мъчителен начин.

В залата днес бяха разпитани зетят на Йосифов - Митко Ангелов, и пасторът от евангелската църква Асан Юсеин. Двамата описаха Симеон Йосифов като скромен и трудолюбив човек. За делото пристигнаха и Веселин Христов и Иванка Петрова-вуйчо и леля на убития Ангел, но охраната не ги допусна в залата по разпореждане на съда, защото нямали призовки. Съдия Евдокия Кемалова отрече да е имало подобна забрана.

Още новини от Пловдив