Убиецът на 15-годишната Симона: Тя ми съсипа живота
Убиецът на 15-годишната Симона: Тя ми съсипа живота / БГНЕС, архив

Осъденият на 30 години затвор убиец на 15-годишна ученичка от Сливен Димитър Генчев поиска намаляване на присъдата си с мотива, че всъщност жертвата била виновна за извършеното от него престъпление.

"Тя е в основата на всичко, съсипа ми живота. Ако не беше тя - нямаше да посегна към ножа...", написа той в жалбата си до апелативните съдии в Бургас.

Убиха момиче в гимназия в Сливен, трима са ранени

Тежкият инцидент стана на 6 ноември 2015 г. в двора на професионалната гимназия "Д-р Димитър Табаков", където 28- годишният Генчев прободе с нож смъртоносно непълнолетната Симона Великова и направи опит да убие учителката й Стефка Султанова и притеклия се на помощ Красимир Славов-Бахура.

Пред втората инстанция престъпникът заяви че наказанието му е прекомерно завишено и се обоснова със становището си , че тийнейджърката първоначално се съгласила на лична среща, а дошла с преподавателката си, което го изкарало от равновесие.

Родителите на Симона: Димитър я заплаши с убийство още преди 6 месеца

Той се чувствал "наказан от съдбата" и аргументира случилото се на стъпалата пред училището със заключението на комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

Към нея добави и твърдението че заради Симона е правил два опита за самоубийство, като претендира че за постигане целите на превенцията са напълно достатъчни и 15 години затвор.

Убиецът на 15-годишната Симона от Сливен призна вина, съдят го за един ден

В открито заседание в края на миналата седмица апелативният съд отхвърли категорично претенциите , като припомни, че смъртта на момичето е настъпила в резултат на 20 порезно прободни рани, нанесени по тялото й с нож тип "пеперуда".

"Симона е станала жертва на агресията и безмилостното отношение на подсъдимия, който под влияние на интензивни емоции на ревност и жажда за притежаване на ученичката, като особено желан и значим обект, е изгубил контрол над действията. Подсъдимият нанасял ударите с ножа с голямо настървение и неописуема ярост, като продължил да прави това въпреки съпротивата на момичето и виковете за помощ на опиталата се да го предпази жена", се казва в мотивите на съдиите.

Криминалист: Убиецът на 15-годишната ученичка е психопат

Съставът в Бургас е потвърдил присъдата, постановена от Сливенския окръжен съд на 15 септември м.г., пише "Монитор". Увеличени са обаче паричните наказания за преживените болки и страдания от родителите на жертвата - майката на Симона ще трябва да получи 180 000 лв., а бащата - 140 000 лв.

Убийството на Симона и тежките наранявания на педагожката Султанова и Бахура станаха повод за затягане на охранителния режим в дворовете на сливенските училища.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.