Търси се вариант за унищожаване на отровните фъстъци на Златарево
Търси се вариант за унищожаване на отровните фъстъци на Златарево / netinfo

Трети месец на паркинга на Регионалната ветеринарномедицинска служба на ГКПП – Златарево се съхраняват 40 тона фъстъци със завишено количество афлатоксини, установено след изследване в софийска лаборатория.

Има вероятност тези фъстъци да “изчезнат”, както неотдавна стана с друга подобна пратка, алармира областният управител Владимир Димитров на инициирана от него среща с директорите на РИОКОЗ и РВМС – д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов.

В момента товарът, състоящ се от два камиона, на практика не се охранява от конкретна служба или лице. Стана ясно, че и двете служби – здравната и ветеринарната, нямат задължения да извършват такава охраняваща функция, поне според шефовете им. Стоката трябва да се пази от митницата, смятат д-р Павлова и д-р Бащавелов.

Канцерогенните фъстъци да се транспортират до митница Кулата и там да се съхраняват в затворен склад, за да не ги търсим и тях някъде по страната, предложи областният управител. Той се обърна към д-р Бащавелов с молба служителите на ветеринарната служба да имат готовност за евентуално преместване на камионите след даване на съгласие от шефа на митница Кулата Николай Шушков.

След задържането на стоката проблемът престава да бъде митнически. Тези канцерогенни фъстъци трябва да се унищожат, което е ангажимент единствено на РИОКОЗ. Няма законен механизъм фъстъците да бъдат съхранявани при нас. Това коментира за Дарик Николай Шушков.

Заповед от държавния санитарен инспектор за унищожаване на отровните фъстъци е получена едва миналата седмица, каза по време на срещата д-р Лена Павлова. Лицето превозвач е уведомено, връчена му е заповед и сега трябва да се уточни кога и къде ще се извърши унищожаването на токсичната стока.

Вариантите са три: пещите на Кремиковци, екарисажът в Шумен и този във Варна, при спазването на следния ред: товарът се съпровожда от представители на митницата, полицията и РИОКОЗ от мястото на съхранение до съответния инсинератор и накрая следва изгаряне в присъствието на същите служители и съставяне на протокол за това.