/ DarikNews
Търговците на дребно, които продават цигари, пури и др. тютюневи изделия, искат държавата да им възстанови веднага 50 млн. лв., които са платили за лотарийни билети, съобщи Economic.bg. На специална пресконференция днес ръководството на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) заяви, че настоява за среща с премиера Бойко Борисов, на която да им бъде обещано, че ще получат парите си.

Припомняме, че с промени в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов (НФСБ) и приети с гласовете на ГЕРБ, частните компании загубиха лицензите си за провеждане на лотарийни игри и това право вече има само държавното тото. Така обаче търговците на дребно се оказаха със стотици хиляди неизползваеми билети, за които обаче вече са платили. Ако се следва закона, те могат да получат обезщетение в една процедура по несъстоятелност, в която те се явяват кредитор на "Националната лотария".

Национална лотария: Национализирането на частен бизнес е недопустимо

На пресконференцията бе представено отворено писмо до премиера Бойко Борисов, изготвено от БАТТИ, което днес ще бъде внесено в Министерския съвет. В него търговците апелират към премиера да намери начин как да ги компенсира за вече закупените, но сега застояващи и непотребни лотарийни билети.

От Асоциацията обясниха, че настояват Борисов да се ангажира с проблема на търговците, тъй като в момента по закон трябва да съдят дружеството „Ню Геймс“, което е обявило фалит, а сметките му, по които иначе има пари, са запорирани.

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

„Ако заведем иск срещу компанията, трябва да се наредим след държавата и кредиторите на дружеството и вероятно за нас нищо няма да остане. Освен това делото ще се точи с години, през които ние ще правим допълнителни съдебни разходи“, обясни един от присъстващите на пресконференцията, който се представи просто като представител на един от търговците на дребно.

Търговците също така подчертаха, че държавата предварително е събрала дължимия ѝ данък върху продадените от „Ню Геймс“ на дистрибуторите и търговците билети и най-малко него трябва да възстанови.

На въпрос на репортер от Economic.bg биха ли се задоволили не с пряко възстановяване на пари, а с индиректни компенсации като получаване на безплатни фишове от Български спортен тотализатор (БСТ), данъчни облекчения и т.н., председателят на БАТТИ Иван Делчев заяви, че биха приели такива мерки. За търговците е по-важно да не бъдат ощетени, за да няма фалити и съкращаване на работна ръка, отколкото да се стига до крайни мерки като протести.

Асоциацията е стартирала онлайн петиция, която до момента е подкрепена от почти 1000 търговци на дребно от 270 населени места в България. Според изчисленията на БАТТИ средно в търговски обект всеки търговец има налични лотарийни билети на стойност между 2000 и 6000 лв., което сумарно във всички търговски обекти, продаващи лотарийни билети, възлиза на сума 40-50 млн. лв.

Комисията по хазарта е глобила фирмите на Божков със 700 млн. лв.

„Само за 11 дни промените в Закона за хазарта бяха приети изцяло. Това не даде време на търговците да се подготвят и те вече са в неравностойно положение. Досега винаги държавата е давала буферни периоди – при промяна на акцизите върху тютюневите изделия, промяна в данъците и т.н.“, обясни Иван Делчев.

По думите му засегнати от одържавяването на „Национална лотария“ са както 19 хил. търговци, които продават лотарийни билети, тютюневи и други видове стоки, така и 200 хил. търговци, които продават единствено билети.

Димитър Иванов, който присъстваше от името на един от дистрибуторите на „Ню Геймс“, заяви, че в момента компанията му има налични билети за 800 хил. лв. и че ако държавата не намери начин да обезщети него и колегите му, ще стане „много лошо“.

На въпрос какво се има предвид с „много лошо“ Делчев обясни, че засега протести не се планират, тъй като това е резервна гума, която няма да им осигури, това което искат – решение на проблема. „Използването на тази резервна група ще е все едно да използваме сликове по мокър асфалт – ще се изстреляме надалеч, но ще подминем целта си“, заяви председателят на БАТТИ.