Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
До неочакван обрат достигна въпросът за държавното финансиране на политическите партии. Депутатите днес трябваше да решат какъв да бъде размерът на субсидията, която политическите сили получават от бюджета на получен действителен глас, но изненадващо цифрата се оказа нула.

Нинова отговори на Карадайъ: Твърденията за договорка с Борисов са лъжа

Как се стигна до тук?

След дълги и продължителни дебати в пленарната зала, народните представители гласуваха двата текста в Закона за държавния бюджет за 2020 година, които определят сумата, получавана от политическите сили. Предложението на „БСП за България“ тя да бъде 8 лева на глас не получи подкрепата на парламентарното мнозинство. След две прегласувания текстът, предвиждащ 1 лев партийна субсидия, също не получи необходимия брой гласове.

Горанов: Няма договорка с БСП за партийната субсидия

Това обаче може да бъде променено при последваща актуализация в закона за бюджета, която може да се случи едва след обнародването му в държавен вестник. Така на практика партиите се оказа без държавно финансиране за дейността си.

Карадайъ: Борисов и Нинова са се договорили за партийна субсидия от 8 лева

Финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на днешното пленарно заседание, продължаващо до късно, засега отказа коментар пред журналистите в парламента и увери, че ще направи това на по-късен етап. Заедно с представители на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" той влезе в стаята на ГЕРБ в парламента, където вероятно въпросът ще бъде обсъден.

БСП отново повдигна въпроса за партийната субсидия

Първи с коментар излязоха от ДПС. „С оглед на окончателното гласуване и прегласуване, резултатът е 0 лева, т. е. справедливо и еднакво финансиране на всички политически партии. Всичко се получи в резултат на това, че днес предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме една огромна несправедливост, защото това, което се предлагаше, обслужва само големите партии – ГЕРБ и БСП, но ощетява всички по-малки и средни партии“, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ.