/ БГНЕС
Договорката е ГЕРБ да не са в пълен състав в пленарната зала, за да мине искането на БСП, подозира лидерът на ДПС
ДПС заподозря, че ГЕРБ и БСП са се договорили да мине предложението на червените партийната субсидия да стане 8 лева. Обвинението отправи лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който заяви, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се разбрали ПГ на ГЕРБ да не е в пълен състав в пленарната зала днес и така да бъде приет текстът на социалистите, с който се увеличава сериозно партийната субсидия.

Припомняме, че през лятото мнозинството прие парите за партиите да бъдат намалени и сега субсидията е 1 лев за глас. Още тогава орязването на парите за партиите породи различни реакции сред политическите сили.

БСП ще иска субсидията за партиите да стане 8 лева на глас

"Предстои важно гласуване на промени в партийните субсидии на 8 лева, внесен от БСП. Имаме информация, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП. Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, че ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялат субсидия и имат големи банкови депозити. Но за малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", обясни Карадайъ.

БСП отново повдигна въпроса за партийната субсидия

Лидерът на движението припомни, че преди месеци по време на разговорите неговата партия е защитавала идеята субсидия изобщо да няма, но формациите да се финансират чрез дарения прозрачно и открито. Карадайъ обвини още управляващите, че са обещали инициирането на дебат по темата преди внасянето на Бюджет 2020, но такъв очевидно не се е състоял.

Партийната субсидия става 1 лев, партиите ще могат да получават дарения (ОБЗОР)

"Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен. Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането му за заместник-председател на Народното събрание", отсече Карадайъ.