Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин / DarikNews.bg Иван Лазаров
Левицата е поискала становище от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
В навечерието на гласуването на държавния бюджет за догодина, депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ отново повдигнаха въпроса за размера на държавното финансиране на партиите.

Три комисии приеха бюджет 2020, ГЕРБ отказаха разговор за партийните субсидии

През лятото парламентът намали драстично субсидията от 11 на 1 лев на получен действителен глас, а в края на ноември левицата предложи държавната подкрепа за партиите да стане 8 лева.

Парламентът потвърди отвореното финансиране на партиите

От БСП са поискали и становище от Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което е публикувано на 3 декември. Искането за него е подписано от заместник-председателя на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин, който подчерта, че във връзка с промените от ОССЕ са изразили „опасения за политическия плурализъм“ у нас и са посъветвали да се разгледа възможността за въвеждане на лимити на частните дарения на партиите.

ГЕРБ определиха като очаквано ветото върху даренията за партиите

Промените, които ние предлагаме не са свързани с нищо друго, освен да се гарантира способността на политическите партии да функционират адекватно. Заедно с това да се ограничи възможността корпоративни и частни интереси да влияят върху решенията на партиите“, аргументира се Вигенин.