/ БГНЕС
Със 129 „за“, 84 – „против“ и 1 – „въздържал се“ депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Закона за държавния бюджет, с което препотвърдиха отвореното финансиране на партиите и коалициите.

Финансирането на партиите и машинното гласуване отново в парламента

Държаният глава върна за ново разглеждане част от текстовете, които дават възможност юридическите лица и едноличните търговци да даряват средства на партиите, което според президента уронва конституционните устои на българската демокрация. В мотивите си Радев пише още, че така политическите сили ще попаднат под влиянието на бизнеса, от който на практика ще зависи тяхното съществуване.

БГНЕС

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансиране на партиите

В подкрепа на президентските мотиви се обявиха от „БСП за България“. „С отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията“, заяви от трибуната депутатът от левицата Филип Попов. Според него с възможността бизнесът да финансира политическите сили се дава възможност те да попаднат под зависимостта на частни интереси.

ГЕРБ определиха като очаквано ветото върху даренията за партиите

Съпартиецът му Крум Зарков пък обвини управляващите, че с промяната на модела на финансиране се променя и цялата политическа система у нас, което според него може да доведе до „сливане на партия и държава“.

Намаляването на партийните субсидии влезе в програмата на НС

БГНЕС

На обратното мнение бяха от ГЕРБ. „Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия за политическите партии, особено за по-малките“, смята депутатът Тома Биков. „Тезата на президента, че субсидията трябва да бъде 1 лев, но да бъде забранено да се вземат дарения от юридически лица, е малко лицемерна“, допълни още той.
Според него е по-добре партиите да имат ясно регламентирана възможност за получаване на приходи, защото с намаляването на партийната субсидия те ще изпаднат в невъзможност да осъществяват дейността си. „Нека да отхвърлим ветото, защото ще принудим част от партиите, особено по-малките, действително да се превърнат във функция на бизнеса“, призова Биков по време на дебатите.

Партиите ще връщат над 14,4 млн. лева от надвзети субсидии

Последователни в позицията си бяха и от ДПС, които също изразиха несъгласие с мотивите на ветото. Предложението за отворено финансиране бе отстоявано от самото начало от движението, според което то е единствен вариант партиите да гарантират нормалното развитие на дейността си, след като бе орязано държавното им финансиране.

Новите правила обаче предвиждат и някои ограничения. Не могат да даряват средства на партиите фирми, които имат просрочени публични задължения към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони.
БГНЕС