Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
"Лъжа“ нарече лидерът на БСП Корнелия Нинова твърденията за договорка между нея и Бойко Борисов за размера на партийната субсидия.

Обвиненията за това отправи по-рано днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, според когото ГЕРБ и БСП са се разбрали депутатите на управляващите да не са в пълен състав в пленарната зала, когато се гласуват текстовете в закона за бюджета, засягащи държавното финансиране на политическите сили.

Горанов: Няма договорка с БСП за партийната субсидия

Така, според него, щяло да мине искането на левицата за 8 лева субсидия на получен действителен глас.

През лятото парламентът оряза драстично парите на партиите и ги намали от 11 на 1 лев на глас.

Карадайъ: Борисов и Нинова са се договорили за партийна субсидия от 8 лева

„Интересно ми е защо го правят от ДПС? Сигурна съм, че знаят, че нито съм се срещала, нито съм разговаряла по телефона, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо“, категорична бе Нинова.

БСП отново повдигна въпроса за партийната субсидия

Тя заподозря две причини за подобно твърдение от страна на ДПС. „Това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата в България факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някакво задкулисие или скрита коалиция между БСП и ГЕРБ. На ДПС им е удобно статуквото в момента – партиите да се финансират от бизнеса и мафията, за да може лобита и кръгове да диктуват политиката“, смята Корнелия Нинова.

БСП ще иска субсидията за партиите да стане 8 лева на глас

Тя отново потвърди тезата на левицата, че 1 лев субсидия на партиите е „убийство“ на опозицията и „посегателство върху плурализма и многопартийната система“ в България. Нинова припомни още, че БСП покани всички парламентарно представени партии на официални разговори по темата, а по късно партията сама внесе своето предложение за 8 лева субсидия.