Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Позицията ни остава непроменена, увери финансовият министър
Министърът на финансите Владислав Горанов отрече да има договорка между ГЕРБ и БСП за размера на партийната субсидия, каквито обвинения отправи по-рано днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според Карадайъ двете партии са се разбрали депутатите на управляващите да не са в пълен състав в пленарната зала, когато се гласуват текстовете в закона за бюджета, засягащи държавното финансиране на политическите сили, за да мине искането на левицата за 8 лева субсидия на получен действителен глас. През лятото парламентът оряза драстично парите на партиите и ги намали от 11 на 1 лев на глас.

Карадайъ обвини: Борисов и Нинова са се договорили за партийна субсидия от 8 лева

Не ми е известна такава договорка. Нека да мине гласуването, за да видим дали тези подозрения на г-н Карадйъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена“, увери финансовият министър.

БСП отново повдигна въпроса за партийната субсидия

Аз имам твърда позиция, заявена още през лятото. Не мисля, че от тогава досега нещо се е променило, за да има промяна в тази позиция“, допълни още той.

Парламентът потвърди отвореното финансиране на партиите

Според него очакванията са партийната субсидия да остане в сегашния ѝ размер. „Като имаме предвид съотношението на силите в пленарна зала, не би трябвало опасенията на г-н Карадайъ да се материализират“, каза Горанов.

БСП ще иска субсидията за партиите да стане 8 лева на глас

На въпрос дали „Обединени патриоти“, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, може да подкрепят предложението на опозицията 8 лева партийна субсидия, финансовият министър отговори: „Не съм водил разговори с тях. Те ще имат възможност да си проявят чрез гласуване тяхната позиция“.