/ Thinkstock/Getty Images
Тревожно: Все повече болни от рак на белия дроб у нас
95235
Тревожно: Все повече болни от рак на белия дроб у нас
  • Тревожно: Все повече болни от рак на белия дроб у нас
Продължават да се увеличават случаите на рак на белия дроб в България. Над 600 са пациентите, които се диагностицират със заболяването годишно, като при 70% от тях ракът се установява в трети стадий. Това изтъкнаха лекари в Международния ден без тютюнопушене, който отбелязваме днес, и допълниха, че "разковничето" е в ранното откриване на болестта, каквото обаче у нас липсва.
 
Болестта на пушача е по-голям убиец от рака

"Ракът на белия дроб за нашата страна бавно, но прогресивно напредва като честота. Благодарение на новите възможности за лечение, което имаме, пациентите живеят много по-дълго и по-качествено. В същото време се покачва честотата на заболяването. Всяка година се добавят пациенти и в един момент бройката, хората, които се нуждаят от лечение, от проследяване, допълнителна диагноза, все повече се покачва", обясни един от най-добрите медицински онколози у нас д-р Марчела Колева.
 
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват

"Имаме проблем по отношение на здравноосигурителните институции, за да могат да осигурят адекватно лечение на този все повече нарастващ брой пациенти, които са в активна възраст. При част от леченията, които ние прилагаме, могат и да ходят на работа въпреки лечението. В същото време с нарастване на заболеваемостта смъртността намалява", обясни още тя.
 
Първенци сме по тютюнопушене в Европа

"По отношение на предпазването от рака на белия дроб - спиране на тютюнопушенето, това е една от най-преекспонираните причини. Важно е да се знае, че отношение към карцинома на белия дроб има и замърсяването на околната среда. Живеем в град с неособено добри показатели по отношение чистотата на въздуха. От трета страна е нездравословният начин на живот, не е само тютюнопушенето", поясни още д-р Колева.