/ ThinkStock/Getty Images
В България се наблюдава драстично по-висока смъртност, отколкото в останалите страни в Европа, но единствено заради заболявания на сърдечно-съдовата система. По отношение на смъртността от онкологични и хронични заболявания сме съпоставими с останалите европейски държави. Това показва проучване, изготвено по изисквания на Световната здравна организация, откъдето за пореден път отчетоха, че българите сме първи по тютюнопушене в Европа. Изследването обхваща данни от последните 30 години и отчита сериозно намаление на относителния дял от населението на възраст до 14 години, а същевременно - увеличаване на броя на българите над 65 години.

Първенци сме по тютюнопушене в Европа
 
„Постигнато е значително намаляване на детската смъртност. За периода от 20-30 години тя е намаляла наполовина. Постигнато е увеличение на очакваната продължителност на живота, което е 2.9 години за мъжете и 3.6 години за жените, като това в цифри означава, че средната продължителност при мъжете е 71.4 години, а при жените - 78.7. По-важният показател обаче е колко време от тези години човек е в добро здраве. А тук показателите са също сравнително добри - 63.8 години за мъжете и 69.2 за жените“, каза държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 
„Има значителни подобрения и при някои от заразните болести, като туберколоза и СПИН“, допълни здравният инспектор.

Жените в ЕС са по-образовани и с по-дълъг живот от мъжете, но печелят по-малко
 
Според специалистите обаче нещата не са добре при тютюнопушенето, употребата на алкохол, обездвижване, наднормено тегло и стрес. И още:
 
„Резултатът е тази продължителност на живота, която все още е значително по-ниска от средната в Европа и значително по-ниска от тази в Западна Европа. Другите акценти, които също бяха дадени, са проблемите с онкологичните заболявания и заболяванията на сърдечно-съдовата система. Но те пак са в тясна връзка с всичко изброено като рискови фактори. Икономически показател пък е високият процент на разходите, който домакинствата плащат за своето здраве. Липсата на кадри става все по-остра. Този проблем се очертава като водещ. Засега нещата са горе-добре при лекарите, но при медицинските сестри и акушерките нещата са вече трагични“, каза още д-р Кунчев.

Българката пуши малко, но все по-често посяга към чашата