/ Thinkstock/Getty Images
Жените в строителството у нас печелят повече от мъжете
Българката пуши малко, но все по-често посяга към чашата
92831
Българката пуши малко, но все по-често посяга към чашата
  • Българката пуши малко, но все по-често посяга към чашата
Жените у нас получават повече на час от мъжете единствено в строителството и администрацията. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2014 г., публикувани в навечерието на Международния ден на жената. Според проучването средното брутно почасово заплащане на жените е малко над 4 лева, и е с 59 стотинки по-ниско от това на мъжете.
 
Средната годишна брутна заплата на българката през 2015-а била 9286 лева или около 774 лева на месец. През същата година жените у нас са оставали и по-рядко без работа спрямо мъжете - коефициентът на безработица е бил 8,3%.

Наблюдава се тенденция за нарастване на разликата в заплащането по пол

Средностатистическата българка е висока 163 см, тежи 67 кг, ражда за първи път на 27 години и сключва първия си брак на 28 години. 
 
Средната продължителност на живота на българките достига 78 години, но все още е под средното за Европейския съюз ниво за жените - 83,6 години.
 
Един от пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете

Любопитен факт е, че през 2014 г. над 73% от жените у нас не пушат и техният брой се е вдигнал спрямо предходните шест години. За същия период обаче се е повишил и процентът на ежедневно пушещите жени - около 20% от всички българки. Расте и броят на жените, които пият алкохол всеки ден - около 3,6% от българките, навършили 15 години.