Жените могат да поддържат близко приятелство само с разговори по телефона или общуване във Facebook, но мъжете трябва да се срещат, за да оцелее дружбата им
Жените могат да поддържат близко приятелство само с разговори по телефона или общуване във Facebook, но мъжете трябва да се срещат, за да оцелее дружбата им / Guliver/Getty Images
Жените могат да поддържат близко приятелство само с разговори по телефона или общуване във Facebook, но мъжете трябва да се срещат, за да оцелее дружбата им, установиха учени от Оксфордския университет, цитирани от Скай нюз.

Разликата се обяснява с интензивността на връзките. При жените те са силни, докато мъжете лесно намират друга компания за кръчмата или за гледане на мачове.

Имаме много по-малко истински приятели, отколкото си мислим

Проф. Робин Дънбар е проследил 30 тийнейджъри, напуснали средата си, за да учат в университет или да започнат работа. Резултатите показват "стряскаща разлика между двата пола".

"Ако се преместят в друг град, момичетата непрекъснато говорят по телефона или във Facebook, за да поддържат връзката. При момчетата, ако не се виждат, не се сещат един за друг. Те просто си намират други четирима, с които да пият.

Стотици приятели във Facebook, но на колко от тях имаме доверие?

Проф. Дънбар е най-известен с теорията си, че всички примати, включително хората, имат умствени възможности за стабилно приятелство с максимум 150 души.
БТА