Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права.
Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. / Thinkstock/Getty Images
Един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, а също че мъжете са по-способни на работното място и в училище, сочи глобално проучване, публикувано днес - в навечерието на Международния ден на жената, 8 март, предаде Ройтерс.

Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

Наблюдава се тенденция за нарастване на разликата в заплащането по пол

Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма.", каза Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Разкриха тайните на женския комплекс за малоценност

Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват.
БТА