Разкриха тайните на женския комплекс за малоценност
Разкриха тайните на женския комплекс за малоценност / ThinkStock/Getty Images

Жените страдат от комплекс за малоценност още от 6-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Това доказаха учени от Нюйоркския университет с изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Разкриха какво точно искат жените

Малките момичета вярват, че мъжете по начало са по-умни и по-талантливи от жените, което ги демотивира да предприемат нови начинания и да правят кариера. Наличието на този стереотип не е изненада, но откритията показват, че тези отклонения могат да засегнат деца в много ранна възраст. "Обществото ни свързва високо интелектуалните способности повече с мъжкия пол отколкото с женския", каза съавторът на проучването професор Андрей Симпиън.

Разкриха кои са най-привлекателните мъжки и женски качества

Изследването беше проведено сред 400 деца на възраст между 5 и 7 години. В първата част на момчетата и момичетата беше разказана история за "много, много умна" личност, въплъщаваща детската представа за брилянтност.

После всички бяха помолени да идентифицират този човек измежду две снимки на мъже и две на жени. Хората от фотографиите бяха добре облечени, на приблизително една и съща възраст и изглеждаха еднакво щастливи.

В трудни времена жените търсят утеха в секса

5-годишните свързаха брилянтността с техния собствен пол. Но по-големите, които посещават училище, очевидно утвърждаваха половите стереотипи. На възраст между 6 и 7 години момичетата избираха категорично повече мъже от четирите снимки.

Резултатите бяха подобни, когато им бяха показани снимки на деца. Интересен е фактът, че момичетата избраха повече представители на своя пол, когато ги помолиха да покажат кое от децата се справя добре в училище според тях. Това означава, че тяхната представа за брилянтност не се базира на академичното представяне.

Ето защо жените живеят по-дълго от мъжете

"Тези стереотипи се разпространяват свободно, без да са подкрепени от никакви обективни показатели, като постижения и интелигентност", добави професор Чимпиън.

Във втората част от проучването децата трябваше да играят на две бордови игри - едната "за деца, които са истински умни" и другата "за деца, които се стараят много упорито". Момичетата и момчетата на 5-годишна възраст проявиха сходен интерес към първата. По-големите момчета също, но момичетата на 6-7 г. поискаха да играят втората игра.

Учени: Мъжете наистина са по-глупави от жените

Все още не е ясно откъде идват стереотипите, но най-вероятните източници са родителите, учителите, връстниците и медиите. Очевидно е обаче, че трябва да се предприемат действия, така че тези отклонения да не повлияят професионалния стремеж на жените.

Компанията "Мател", производител на куклите Барби, предприе стъпки към борбата с половите стереотипи. Кампанията "Ти можеш да бъдеш всичко" насърчава момичетата да станат палеонтолози, ветеринарни доктори и професори, както и други професии. Тя поддържа и възможността малките жени да се превърнат в принцеси от приказките.

Изненадващи открития за жените, мъжете и секса на първа среща

Психоложката професор Ребека Биглър от Тексаския университет в Остин каза, че колегите й са свършили "изключително добра работа". Тя добави, че стереотипите се задълбочават в началните класове на основното училище. Тогава учениците изучават гениални личности от сферата на науката, историята, музиката и литературата, които са предимно мъже. Според нея е важно уроците да се комбинират с информация за половата дискриминация.

Източник: БТА