мъж жена семейство
мъж жена семейство / ThinkStock/Getty Images
Жените в ЕС са с по-високо образование от мъжете, с по-ниско заплащане, но с по-дълъг живот. Това са част от изводите в новата дигитална публикация "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", която е достъпна за първи път на 24 езика. Публикацията е представена от НСИ по случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври и откриването на конференцията на високо равнище "Силата на статистиката" в Брюксел, Белгия.

Тя е подготвена от Евростат, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Според публикацията във всички държави членки жените напускат дома на родителите и сключват брак по-рано от мъжете.

Българите живеят с мама и татко до 30-годишна възраст

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 - за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

Евростат: Българките са най-младите майки в ЕС

възрастна двойка
ThinkStock/Getty Images

Жените живеят по-дълго от мъжете

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от 5 години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство.

Пет процента повече жени отколкото мъже в ЕС

В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5 на сто повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18 на сто), Литва (17 на сто) и Естония (13 на сто), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.

По отношение на младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел - мъжете са с 5 процента повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33 на сто повече от мъжете.

Седем пъти повече жени отколкото мъже живеят сами с деца

Когато се разглежда начина, по който живеят жените и мъжете - заедно, сами, със или без деца, могат да се видят доста различия. В ЕС през 2016 г. 7.7 на сто от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца в сравнение с 1.1 на сто от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.5 на сто и 16.1 на сто на мъжете.

Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата

Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.1 на сто), е два пъти по-голям отколкото при мъжете (19.7 на сто).

При другите възрастови групи има по-малки разлики. Сред младите хора 8.2 на сто от жените и 7.8 на сто от мъжете на възраст от 15 до 24 години живеят сами. Същото важи и при съвместно живеещите - 44.9 процента от жените и 48.2 процента от мъжете на възраст 15 и повече години в ЕС живеят с партньор.

Повече мъже възприемат здравето си като добро

Начинът, по който хората възприемат своето здраве, се влияе от комплексен набор от фактори - екологични, културни и социално-икономически. Не е изненадващо, че с напредването на възрастта намалява усещането за добро здраве - както при жените, така и при мъжете, се отбелязва в публикацията.

Според анализа във възрастовата група от 16 до 44 години 86 на сто от жените и 87 на сто от мъжете в ЕС през 2014 г. оценяват здравето си като добро. За хората на възраст между 45 и 64 години този дял намалява до 61 на сто при жените и 65 на сто при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 35 процента и 41 процента. В почти всички държави членки по-голям е делът на мъжете отколкото на жените, които възприемат здравето си като добро, а разликата се увеличава с възрастта. Интересно е да се отбележи, че разликата между държавите членки също се увеличава с възрастта, се посочва в публикацията.

Злокачествените новообразувания, болестите на сърцето (напр. инфаркт) и мозъчносъдовите заболявания (напр. инсулт) са трите най-често срещани причини за смърт както при жените, така и при мъжете в ЕС. И при трите причини смъртността е по-голяма при мъжете отколкото при жените: през 2014 г. в ЕС от злокачествени новообразувания са умрели 349 мъже и 201 жени, от болести на сърцето - 171 мъже и 94 жени, и от мозъчносъдови заболявания - 93 мъже и 79 жени на 100 000 мъже/жени.

мъж жена семейство
ThinkStock/Getty Images

Жените и мъжете са еднакво доволни от живота си

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1.

Българският парадокс - ние сме неудовлетворени, но щастливи

В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.

Карта показва в какво са най-добри държавите, България също е отличник

Жените са с по-високо образование от мъжете

При разглеждане на завършеното образование се установява, че почти няма разлика между жените и мъжете в ЕС с ниска степен на образование, докато при по-високите степени на образование се наблюдават различия. Жените и мъжете на възраст между 25 и 64 години в ЕС с ниска степен на образование (основно и по-ниско) са с еднакъв дял през 2016 г. - 23 на сто. В почти всички държави - членки на ЕС, делът на жените, завършили средно образование или професионално обучение след средно образование (45 на сто), е по-малък в сравнение с този на мъжете (48 на сто).

Висше образование са завършили 33 процента от жените и 29 на сто от мъжете в ЕС. В почти всички държави членки делът на жените с висше образование е по-голям от дела на мъжете, като най-големите различия се наблюдават в балтийските държави членки и във Финландия, Швеция и Словения.

Колкото повече деца имат, толкова повече се различават жените и мъжете по заетост

През 2016 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (72 на сто) е по-висок от този при жените (61 на сто). Интересно е обаче да се отбележи, че разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете нараства с увеличаване на броя на децата. През 2016 г. в ЕС коефициентът на заетост на жените и мъжете без деца е съответно 65 на сто и 73 на сто, а на жените и мъжете с едно дете - съответно 71 на сто и 85 на сто. За жените с две деца процентът остава почти същият (70 на сто), докато при мъжете с две деца той нараства до 89 на сто. За родителите с три или повече деца коефициентът на заетост намалява и е 55 на сто за жените и 84 на сто за мъжете. Този модел се наблюдава в голяма част от държавите членки.

мъж жена семейство
ThinkStock/Getty Images

Почти една трета от заетите жени работят на непълно работно време

Важен аспект от съвместяването на професионалния и семейния живот е работата на непълно работно време. Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен: в ЕС през 2016 г. 32 процента от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9 процента от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Нидерландия - 77 на сто, Австрия - 47 на сто, и Германия - 46 на сто, а от мъжете - в Нидерландия - 26 на сто, и Дания - 17 на сто. Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България - по 2 на сто.

Французойките - шампионки по плодовитост в Европа

Безработицата е по-голяма сред жените

В ЕС през 2016 г. коефициентът на безработица е 8.7 на сто при жените и 8.4 на сто при мъжете. В 14 държави членки коефициентът на безработица е по-висок при жените, в 13 е по-висок при мъжете, а в Унгария е еднакъв при жените и мъжете. Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете, като коефициентът е по-висок при жените, се наблюдава в Гърция (28.1 процента при жените и 19.9 процента при мъжете) и в Испания (21.4 на сто при жените и 18.1 на сто при мъжете). Обратно - по-ниско равнище на безработица при жените отколкото при мъжете се наблюдава в Ирландия (съответно 6.5 и 9.1 на сто), Латвия (8.4 на сто при жените и 10.9 на сто при мъжете) и Литва (6.7 процента при жените и 9.1 процента при мъжете).

Една трета от ръководителите в ЕС са жени

Работещите мъже обикновено заемат по-високи позиции от работещите жени.

България в топ 5 в света по дял на жените в директорски бордове

Една трета (33 на сто) от ръководителите в ЕС през 2016 г. са жени. Техният дял не надвишава 50 на сто в нито една от държавите членки, като най-голям е в Латвия (47 на сто), Полша и Словения (по 41 процента), Литва, Унгария и Швеция (по 39 на сто), а най-малък е в Люксембург (18 на сто), Чешката република, Нидерландия и Гърция (по 25 на сто).

жени мъже работа
ThinkStock/Getty Images

Според доклад: Швейцария е най-добрата страна в света, България е на 63-то място

Жените печелят средно с 16 процента по-малко от мъжете

В ЕС през 2015 г. средната брутна почасова заплата при жените е била с 16.3 на сто по-малка отколкото при мъжете. Средно жените са печелили по-малко от мъжете във всички държави членки, но разликата в заплащането между жените и мъжете варира. Най-големи разлики са наблюдавани в Естония (26.9 на сто), Чешката република (22.5 на сто), Германия (22 на сто), Австрия (21.7 на сто) и Обединеното кралство (20.8 на сто). Най-ниска е разликата в заплащането между жените и мъжете в Люксембург и Италия (по 5.5 на сто), Румъния (5.8 на сто), Белгия (6.5 на сто) и Полша (7.7 на сто).
В публикацията се посочва , че разликата в заплащането на жените и мъжете (като некоригиран показател) не е точен измерител на неравенството между половете по отношение на почасовото заплащане. Разликата във възнагражденията отчасти може да се дължи на индивидуалните характеристики на заетите мъже и жени (напр. опит и образование), както и на факта, че в някои икономически сектори и професии традиционно работят повече мъже (съответно с по-високи заплати) отколкото жени в сравнение с други сектори и професии. Следователно разликата в заплащането е свързана с редица културни, правни, социални и икономически фактори, които далеч надхвърлят въпроса за равното заплащане за равен труд, се допълва в публикацията.

Разлика в заплащането: жените получават по-малко от мъжете

Най-голяма е разликата между мъжете и жените в почасовото заплащане при ръководителите. При сравнението на почасовото заплащане за всичките девет класове професии жените са получавали по-малко от мъжете в ЕС през 2014 година. Това се отнася за всички държави членки с много малко изключения. Най-голяма е разликата в почасовото заплащане при ръководителите - с 23 на сто по-ниско при жените отколкото при мъжете. Най-малки са разликите при два от класовете професии с най-ниски заплати - помощен административен персонал и персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната (с 8 процента по-ниско заплащане при жените в сравнение с мъжете).

алкохол
Thinkstock/Getty Images

Повече мъже отколкото жени в ЕС пият алкохол и пушат

Съществуват големи различия между жените и мъжете, а също и между държавите членки, при консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци.

През 2014 г. в ЕС по-голям дял от мъжете в сравнение с жените употребяват алкохол всяка седмица (38 на сто от мъжете на 18 и повече години в сравнение с 23 на сто от жените на същата възраст). Сред държавите членки делът на мъжете варира от 21 процента в Латвия до 52 процента в Обединеното кралство, а за жените - от 5 на сто в Румъния и Литва до 40 на сто в Обединеното кралство.

Българката пуши малко, но все по-често посяга към чашата

По-голям дял от мъжете в сравнение с жените в ЕС са пушачи (24 на сто от мъжете на възраст над 18 години са ежедневни пушачи в сравнение с 16 на сто от жените на същата възраст). Делът на мъжете варира от 10 процента в Швеция до 40 процента в Кипър, а на жените - от 9 на сто в Румъния до 23 на сто в Австрия.
За разлика от употребата на алкохол и тютюнопушенето редовната консумация на плодове и зеленчуци се счита за важен елемент на здравословна и балансирана диета. В ЕС през 2014 г. 54 на сто от жените и 49 на сто от мъжете консумират една до четири порции плодове и зеленчуци дневно. Делът на мъжете варира от 26 на сто в Нидерландия до 70 на сто в Белгия, а на жените - от 32 процента в Нидерландия до 73 процента в Белгия.

Мъжете спортуват по-често, но все още по-голям дял са с наднормено тегло

Друг компонент на здравословния живот е редовната физическа активност. В ЕС през 2014 г. 36 на сто от мъжете са отделили 150 или повече минути седмично за спортни и физически дейности, които не са свързани с работа, в сравнение с 26 процента от жените. Делът на мъжете варира от 14 на сто в Румъния до 55 на сто във Финландия, а на жените от - 4 на сто в Румъния до 57 на сто в Дания.

Изненадващо откритие: Хората в големите градове са по-здрави

Всички посочени фактори оказват влияние върху теглото. В рамките на ЕС през 2014 г. с наднормено тегло са 57 процента от мъжете (с индекс на телесна маса 25 или повече) в сравнение с 44 процента от жените. Пропорциите между държавите членки варират за мъжете от 52 процента в Нидерландия и Франция до 66 на сто в Хърватия, а за жените - от 35 на сто в Италия до 54 на сто в Малта.

Жените четат книги повече от мъжете

При общуването, например срещи с приятели, както и при културните навици, например посещения на представления на живо, също се наблюдават различия между жените и мъжете.

Четенето на книги е по-често срещано сред жените отколкото сред мъжете в ЕС (42 на сто от жените и 31 на сто от мъжете през 2013 г.), както и посещаването на представления на живо (30 на сто от жените и 27 на сто от мъжете през 2015 година). Културните навици, като например посещенията на кинопрожекции (28 процента от жените и 27 процента от мъжете) и на културни обекти (по 27 на сто от жените и от мъжете) или срещи с приятели (по 23 на сто от жените и от мъжете), са много сходни сред жените и мъжете.

Посещенията на спортни събития обаче са по-чести сред мъжете отколкото сред жените (21 на сто от мъжете и 13 на сто от жените) в ЕС.

мъж жена семейство
ThinkStock/Getty Images

Жените използват интернет повече за социалните мрежи,а мъжете - за четене на новини

Жените в ЕС използват интернет по-малко отколкото мъжете (77 на сто от жените на възраст между 16 и 74 години са използвали интернет поне веднъж седмично през 2016 г. в сравнение с 81 на сто от мъжете на същата възраст).

Делът на жените в ЕС, които четат новини онлайн е по-малък в сравнение с този на мъжете (68 на сто от жените и 72 на сто от мъжете, използвали интернет през последните три месеца през 2016 година). Няма голяма разлика при използването на интернет за телефонни разговори (38 на сто от жените и 40 на сто от мъжете), интернет банкиране (58 процента от жените и 60 процента от мъжете) и търсене на работа (22 на сто от жените и 21 на сто от мъжете през 2015 година). Еднакъв е делът на жените и мъжете (86 процента), които използват интернет за изпращане и получаване на електронна поща. От друга страна, по-голям дял от жените са използвали интернет за участие в социални мрежи (65 на сто от жените и 61 на сто от мъжете).

Топ 30 на най-важните и значими неща в живота

Жените купуват повече дрехи онлайн, а мъжете - електроника

Мъжете са малко по-активни в онлайн пазаруването от жените (през 2016 г. 65 на сто от жените - потребители на интернет, са пазарували онлайн в сравнение с 67 на сто от мъжете ). Но жените и мъжете купуват различни стоки. Много повече жени отколкото мъже купуват дрехи по интернет (68 на сто от жените в сравнение с 56 на сто от мъжете, пазаруващи онлайн), докато мъжете купуват повече електронно оборудване (31 процента от мъжете и 17 процента от жените, пазаруващи онлайн).

По-малка е разликата при закупуването на филми онлайн (20 на сто от жените и 26 на сто от мъжете, пазаруващи по интернет), домакински стоки (съответно 43 на сто и 45 на сто), резервации за пътуване и настаняване (съответно 51 процента и 52 процента), докато при онлайн пазаруването на билети за различни събития няма разлика между жените и мъжете - по 38 на сто.

Грижите за децата, домакинската работа и готвенето са приоритет на жените

Във всички държави членки много по-голям е делът на жените отколкото на мъжете, които полагат грижи за децата, готвят и извършват домакинска работа. През 2016 г. в ЕС 92 на сто от жените на възраст между 25 и 49 години (с деца под 18 години) се грижат за децата си ежедневно в сравнение с 68 на сто от мъжете. Сред държавите членки най-големи различия между жените и мъжете са наблюдавани в Гърция - 95 на сто от жените и 53 на сто от мъжете, и Малта - съответно 93 на сто и 56 на сто, докато най-малките разлики са установени в Швеция - 96 процента от жените и 90 процента от мъжете, и Словения - съответно 88 на сто и 82 на сто.

Домакинската работа удължава живота на жените

мъж жена семейство
ThinkStock/Getty Images

Доколко са равноправни половете, когато опрат до домакинска работа

За домакинската работа и готвенето разликите са още по-големи. В ЕС през 2016 г. 79 процента от жените са готвели и/или са извършвали домакинска работа ежедневно в сравнение с 34 процента от мъжете. Най-голяма е разликата между жените и мъжете в Гърция - 85 на сто от жените и 16 на сто от мъжете, и Италия - съответно 81 на сто и 20 на сто, а най-малка е в Швеция - 74 процента от жените и 56 процента от мъжете, и Латвия - съответно 82 на сто и 57 на сто.
БТА