/ Dariknews.bg, архив
Болестта на пушача е по-голям убиец от рака
95223
Болестта на пушача е по-голям убиец от рака
  • Болестта на пушача е по-голям убиец от рака
Мръсният въздух вече е изпреварил тютюнопушенето като основен причинител на Хроничната обструктивна белодробна болест, известна като болестта на пушача. Това изтъкнаха медици в навечерието на Световния ден за борба със заболяването. Оказва се, че годишно то убива повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно. За съжаление обаче българите, страдащи от болестта на пушача, все още трябва сами да заплащат кислородните си концентратори, чиито цени са от порядъка на 2000 лева.
 
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват

У нас около 450 000 българи страдат от Хронична обструктивна белодробна болест, а един от основните проблеми е, че обществото ни все още не разпознава симптомите на заболяването, което е и причина за откриването му в напреднал стадий.
 
Сред промените, които настъпват у болните, са затруднено дишане, затруднена физическа активност и хронична кашлица, информира Диана Хаджиангелова от Конфедерация за защита н а здравето.
 
Кислородотерапията е въздухът за тези болни, които са в много тежък стадий и в цяла Европа се реинбурсират кислородните концентратори, а в България няма дори процентно съотношение помощ от страна на държавата. Надяваме се институциите, отговорни за това, да преосмислят своята политика”, каза тя.
 
Въпреки че заболяването често е наричано болестта на пушача, се оказва, че тютюнопушенето вече е на второ място като причинител. Проф. Огнян Георгиев, ръководител на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в столичната Александровска болница. „Удряйте камбаната за мръсния въздух. Световният номер едно е той като причинител, тютюнопушенето е на второ място”, каза той.