900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват / снимка: sxc.hu
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват
68977
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват
  • 900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват

Около 10 000 души у нас, страдащи от Хронична обструктивна белодробна болест, известна още като болестта на пушача, към момента имат нужда от домашно кислородолечение. То би удължило живота на тези хора с между 3 и 5 години. За целта обаче са нужни кислородни концентратори, които Здравната каса не покрива, а цената им започва от 1000 лева за бройка. Това разказа в интервю за Дарик председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Явор Иванов.

Специалистът посочи като тревожен фактът, че от почти 1 милион българи, които страдат от нелечимото заболяване, активно се лекуват едва 5%. Голяма част от останалите дори не подозират, че живеят с подобна болест.

От 900 000 българи, които страдат от болестта на пушача, активно се лекуват едва 40 000. Освен тютюнопушенето като основна причина за появата на заболяването, то може да бъде провокирано и от множество други фактори, сред които замърсеният градски въздух, непълноценното хранене и наследствената предразположеност, обясни доц. Явор Иванов: „Тревожно е, че 15-16-годишните младежи близо 50% от тях редовно пушат цигари и в следващите 15 до 20 години 30 до 40% от тази група млади пушачи ще развият Хронична обструктивна белодробна болест, което е един много тревожен феномен. Другият проблем са т. нар. фини прахови частици, високата им концентрация в нашите градове, преди всичко свързано с големия трафик, но не е без значение и лошата хигиена по улиците".

Ако извън болницата, пациентите с ХОББ могат да се радват на най-новите медикаменти, и достъпът им до тях е сравним с този в страни като Франция и Германия, нещата са коренно противоположни, когато се стигне до болница, увери специалистът.

„Ще ви дам един пример. При средна стойност на лечението на един пациент - около 120 лева, което включва всички разходи по този пациент, касата за 7-дневен минимален престой заплаща 400 лева. Ние водим тежка битка с НЗОК да се опитаме да ги убедим, че белодробната патология е проблемна и трябва да бъде достойно финансирана", добави доц. Явор Иванов.