Тренчев: Ако Борисов иска да разсипе ГЕРБ, да се коалира с ДПС
Тренчев: Ако Борисов иска да разсипе ГЕРБ, да се коалира с ДПС / снимка: БГНЕС
Тренчев: Ако Борисов иска да разсипе ГЕРБ, да се коалира с ДПС
73096
Тренчев: Ако Борисов иска да разсипе ГЕРБ, да се коалира с ДПС
  • Тренчев: Ако Борисов иска да разсипе ГЕРБ, да се коалира с ДПС

Чакат ни тежки месеци, защото държавата е много зле, а българските политици не са готови за смели решения, предупреди в интервю за Дарик лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Той даде за пример състоянието на енергетиката, дефицита в Здравната каса, дълговете на болниците.

По думите на Тренчев страната отново е забързала темпото на изборния цикъл както през 90-те години на миналия век. Той повтори тезата си за нуждата от Велико народно събрание и нов основен закон, защото по думите му „има системна грешка в българския политически модел и тя се крие в настоящата Конституция, която винаги ще генерира кризи".

"По настоящата Конституция, не не можем да отлепим. Не искам да плаша читателите, обаче се очертава една твърде мрачна картина за близкото бъдеще", каза синдикалният лидер.

България не е Белгия, където може две години да няма правителство, но нещата си работят, напомни той. "При нас политиката в икономиката е много голяма и без политически решения, без хора, овластени да вземат решения, нещата блокират невъзвратимо и проблемите се задълбочават", коментира Тренчев.

Изпадаме в безвремие, каза президентът на КТ "Подкрепа" и изрази категоричното си мнение, че изборите трябва да са колкото се може по-рано. "Очертават се отделно вече политически твърде противоречиви и сложни комбинации. Пак няма да се миряса. Новите пак ще се оправдават със старите", коментира Тренчев.

Той обясни, че още през миналата година е разговарял с министър-председателя Пламен Орешарски, когото определя като професионален икономист, и му е казал: "Пламене, не мога да те позная, как позволяваш на тези хора да ти ходят по главата?". По думите на Тренчев "те не са му позволили да си назначи секретарките", а защо той е приел тази позиция, профсъюзният лидер не знае. В случая обаче сметката отивала при премиера и БСП.

"ДПС няма особено основание да се радва на победата си, защото трудно ще намери партньор, с който да играе в бъдеще", категоричен е Тренчев. В отговор на лансираната в публичното пространство възможност за потенциално партньорство с ГЕРБ, той каза: "Ако моят приятел от 1990 година Бойко Борисов иска да си разсипе партията, решението е негово. Както БСП плати данък, така и ГЕРБ ще плати данък. А на ДПС електоратът е монолитен. Те са на принципа "за когото се ожени мама, на него викаме "тати". Те нямат проблем, и с Далай Лама могат да се коалират".

По думите на президента на КТ Подкрепа бедата е, че тези партийни боричкания остават на заден план проблемите, които не само че не се решават, а се задълбочават и те ще се изродят в тежка социална криза, която в момента се тушира със заеми.

Държавата не е зле, тя е много зле, категоричен е Тренчев. Все пак той призна, че през юли дори теоретично не могат да се проведат избори, а особено на фона на Световното по футбол, заради което "мъжката част не я броите", а по-добър вариант е септември, за да се приберат хората, които през лятото "едни са на морето, други - на полето".