/ БГНЕС
Компанията, извършвала ремонтните дейности в участъка край Своге, където в катастрофа загинаха 17 души, заяви, че три дни след инцидента за първи път "коректно" e била уведомена от АПИ за констатирани технически проблеми с посоченото трасе. От “Трейс Груп ХолдАД обясниха, че в полученото от тях писмо е било заявено, че според агенцията установените дефекти на пътя са ангажимент на компанията и е било заявено искане за отстраняването им.

Ремонтът на пътя за Своге е поискан преди катастрофата
 
Вчера пък шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Светослав Госов заяви пред Дарик, че още ден преди инцидента фирмата е била уведомена, че трасето трябва да бъде ремонтирано за сметка на извършилия реконструкцията. Глосов допълни, че катастрофата край Своге и последвалият ремонт на пътя в участъка на инцидента са просто „лошо съвпадение”.
 
"Ние сме предявили към изпълнителя претенция за констатирани дефекти в гаранционния срок. Всъщност ремонтът е лошо съвпадение, че се случи това нещастие, тоест ремонтът е предявен като такъв в рамките на гаранционния срок на строителя. Ние още в петък преди катастрофата ги бяхме уведомили, че започваме ремонт за тяхна сметка. Но жалко, че стана катастрофата в събота. Специално този дефект сме го предявили два пъти - веднъж писмено и веднъж на базата на протокол от оглед на място и след замерване. Всичко е свързано със законодателството - има си законов път, по който се предявяват претенции и как се действа. За съжаление, демокрацията е такава, защото ако ние не бяхме ги поканили и предявили претенции писмено, а бяхме започнали без това, щяха да ни обвиняват, че харчим държавни пари за сметка на гаранциите на изпълнителя, както и евентуален спор от страна на изпълнителя защо сме ги отстранили за еди-колко си пари. Сега имаме настояване бързо да бъде извършен и е прието от строителя, че започват работа. Уведомили сме ги и изчаквахме само да минат следствените действия и сме започнали".

Институтът за пътна безопасност: МВР е можело да предотврати катастрофата край Своге
 
Ето и цялото писмо от “Трейс Груп Холд” АД до медиите:

Писмо от Трейс
netinfo