Решенията на комисията за цените на тока, топлоенергията и газа са валидни
"С днешното решение на Коституционния съд няма как да бъде приета цена на газа за август". Това заяви на брифинг шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. 

Изказването му е по повод обявеното решение на Конституционния съд, че назначаването му от Народното събрание от 9 февруари т.г. е незаконно. 

"Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР", добави Тодоров, тъй като по думите му с решението на съда се спира изпълнението на всички решения на комисията, съответно се преустановява нейната работа.

"В момента, в който решението на Конституционният съд влезе в сила, аз ще напусна позицията председател на КЕВР", заяви Тодоров. 

"Увжавам решението на съда и ще се съобразя с него" категоричен е той. 

По отношение на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви, че всички те са валидни, тъй като са взети от всички членове на комисията и неговият глас не е бил решаващ. 

Ива Митева: Лена Бориславова се кълнеше, че кандидатът им за КЕВР отговаря на изискванията

"С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията", допълни Тодоров. 

"В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.", каза Тодоров.

По отношение на газа той обясни: "Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от "Газпром", каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за в бъдеще", каза председателят на КЕВР. 

"Всички знаете за шокиращите изявления за увеличение на топлинната енергия между 150-300 %, които видяхме през април и май месец. Реалното увеличение, което беше справедливо да дадем, беше 120%. Независимо от това комисията намери ресурси. Спря субсидиите на ВЕИ производителите и тези пари ги насочи към бита за да могат българските граждани да имат една сигурност и да имат поносими цени на топлинната енергия през зимния сезон. Всички тези решения, за електричеството, за газа и топлинната енергия, са взети от тук присъстващите членове на комисията единодушно. В този смисъл моето участие и моят глас не са имали решаващо решение. Това означава, че тези решения са валидни и българските граждани могат да разчитат на вече взетите решения от КЕВР що се отнася до цените за следващите 12 месеца", категоричен е Тодоров, но все пак по-късно допълни:

"Както видяхме всичко в България може да бъде оспорено, това е принципът на правовата държава".

Съдът: Изборът на шефа на КЕВР е противоконституционен

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде БГНЕС. 

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", алармира Атанасова. 

Парламентът ще трябва да избере нов председател на КЕВР и това ще трябва да се случи възможно най-бързо, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов във връзка с решението на Конституционния съд(КС) за избора на председател на регулатора. Такова решение, по думите му, също ще изисква реконструиране на някакво функциониращо мнозинство, защото България не може да си позволи в тази ситуация да бъде в политическа криза.

Решението на КС е факт, оттук нататък трябва да се анализират последиците, мисля, че се шуми малко повече и се преувеличават последиците, добави Иванов. Той отбеляза, че комисията е колективен орган, решенията са колективни. 

На свой ред съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов подчерта, че предизвикателствата, кризите, пред които е изправена българската държава, са много по-силни и много по-големи от противоречията между политическите сили и те трябва да си дадат сметка за това. Тези, които сега твърдят, че политическата криза ще бъде решена през избори, може би си дават сметка, че именно през избори ще я задълбочат, коментира Атанасов. Може би имат интерес тежките зимни месеци да бъдат изкарани през няколко политически кризи, за да може напролет "Борисов да излезе и да каже - видяхте ли, че без мен не става", предположи още политикът.  Всички трябва да си даваме сметка за това, да не се занимаваме с щенията на един или друг политически деец, а да гледаме интересите на държавата, убеден е Атанасов.

 
БТА