По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде БГНЕС.

Надявам се, че всички противоконституционни решения, за които ГЕРБ сме сезирали, ще завършат по същия начин.

Делян Добрев от своя страна предупреди за опасност при нарушени доставки на газ, каквито се очакват, ако КЕВР няма председател.

В решението на КС се казва, че се анулира решението за председател, тоест КЕВР вече няма председател. Ако до следващата седмица не се избере председател, и се разпусне правителството и НС, няма да има председател в следващите 3 месеца. Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа, попита Делян Добрев. 

Дебатът по темата започна още в пленарната зала. ГЕРБ-СДС поиска незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка заради решението на Конституционния съд. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова поиска думата и настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на "противоконституционния председател, за процедурни правила, отговарящи на Конституцията, за спешно изслушване на министъра на енергетиката".

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", посочи Атанасова. И допълни: "Със силата на мнозинството, ако трябва опозицията ще помогне, да поканим веднага министъра на енергетиката за търсене на изход от ситуацията. В последните дни на това 47-мо НС да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи комисията да работи", настоя тя пред управляващите.По думите й ни очакват тежки месеци за българската енергетика, трябва да се вземат адекватни решения.

Колегата й Жечо Станков обясни, че с "незаконното избиране" на председателя на КЕВР ще настъпят големи щети за държавата, защото всяко едно решение на регулатора е обвързано с огромни средства. Той поиска от председателстващия заседанието Атанас Атанасов в залата незабавно да дойде и финансовият министър, дори премиерът и да кажат какви мерки ще бъдат взети. "НС трябва да вземе още днес решение как и какво ще правим", категорични са от ГЕРБ-СДС.

"Опитвате се да провокирате залата, трябваше да поискате думата за декларация, а не за процедура", направи забележка на Атанасова председателстващият заседанието. Атанасов не даде думата на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, помоли я да си седне на мястото, след което обяви прекъсване от 15 минути.

Преди това Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" коментира: "Когато една дама, която дори не се е регистрирала днес, излиза на трибуната в нарушение на закона и казва, че ние нарушаваме закона - това е безочието на ГЕРБ".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС разясни, че след решението на КС, председателят на КЕВР днес, до края на деня, трябва да освободи кабинета си, а служителите на комисията от тази секунда не трябва да изпълняват нито едно негово разпореждане. "КЕВР няма председател - това е форсмажор", подчерта Чолаков.
БГНЕС