/ Георги Димитров
Ако парламентът е "умен", ние можем да отменим избора на председател на КЕВР още преди да е влязло в сила решението на Конституционния съд (КС), въпрос вече на политическа воля и решение е какво ще предприеме Народното събрание. Така коментира пред журналисти в парламента Ива Митева от "Има такъв народ" решението на съда по отношение избора на председател на регулатора.

Съдът: Изборът на шефа на КЕВР е противоконституционен

"Въпросът е преди решението на КС да влезе в сила, дали можем да задействаме другата процедура и нещо да спасим", подчерта тя. "Отговорността за КЕВР е на партията и парламентарната група, предложили кандидатурата за председател", посочи още Митева. Тя припомни, че от ИТН много пъти са алармирали за тази кандидатура, така че е ясно кой носи отговорност.  

"За КЕВР от коалиционните партньори ни бяха извивани ръцете. Това бяха текстове, подадени от Лена Бориславова, тя самата пред мен се кълнеше, че кандидатът им отговаря включително и на старите изисквания, дори не е необходима тази поправка в закона, не касае него", сподели още Ива Митева.

 "Ако е имало такъв натиск, е било редно тогава да споделят за това обстоятелство, според мен това са спекулации към този момент". Това коментира от своя страна Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" (ПП), член на Kомисията по енергетика.

Скандал в парламента за шефа на КЕВР: „Това е форсмажор“

Той смята, че регулаторът може да работи, практиката на съда в такива случаи е, че решенията, само когато председателят е имал отношение към тях или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава по някакъв начин могат да бъдат отменени, обясни Табутов.  Доколкото знам няма такива решения, допълни той. По думите му до момента всички решения на КЕВР са били вземани единодушно, така че няма риск от обжалване на стари решения.

Депутатът уточни, че решението на КС трябва първо да бъде обнародвано в "Държавен вестник", а те през това време ще коментират в по-широк състав какви точно ще са следващите им действия.


 
БТА