Движението в района е блокирано
Тежка верижна катастрофа на магистрала „Струма". Два буса и няколко леки коли се удариха в района на отклонението за Петрич.

Катастрофата става при изключително гъста мъгла. Според една от версиите, първата кола рязко е намалила скоростта си, а останалите се блъскат в нея. Четирима от пътници са пострадали по-тежко и са откарани в болници в района, предава NOVA.

Около 8:00 часа тази сутрин мъглата на АМ „Струма” позволява видимост на не повече от 10 метра. Внезапно един от шофьорите губи за миг ориентация за очертанията на пътя, натиска спирачката и в него верижно се удрят още 4 коли и два буса.  

„Бях втора кола, след нас последва удар от гръцка кола. Не сме карали с повече от 60 км/ч.”, коментира един от участниците в катастрофата.
 

В гъстата мъгла шофьорите на идващите тирове успяват да реагират и успяват да спрат преди да се забият в катастрофиралите коли. „Имаше много гъста мъгла и беше много заледено отдолу. Хората караха внимателно, но на леда не можеш да спреш”, каза Атанас Цилев, който е шофьор на камион.

В катастрофата са ранени четирима души. Един е транспортиран в болницата в Сандански, където почти веднага е бил освободен, другите трима са приети в Спешния център в Петрич. С по-тежки травми са жена на 40 години и мъж на 35 години, които са пътували заедно за работа.

Мъжът е с травма на черепа, която не е сериозна, както и с травма на двете колена, със счупване на коленните капачета. Жената беше пострадала по-тежко. Тя е с фрактура на таза и със счупване на лицевите кости на черепа”, заяви Митко Циканделов - началник на Ортопедо-травматологично отделение в „Югозападна болница”. За инцидента вече е образувано досъдебно производство.

„Причината за ПТП-то е гъстата мъгла, и несъобразената скорост. По данни на водача, който е карал най-отпред, той е намалил заради мъглата и са последвали множество удари”, каза Асен Ангелов, който е прокурор в Районна прокуратура-Благоевград.

Точно преди 2 години отново в 08:00 часа, само на 3 км от мястото на сегашния инцидент, стана тежка верижна катастрофа с 30 автомобила. Тогава загина мъж, който излезе от автомобила си, за да предупреди други шофьори, а 13 души бяха ранени.

Причината отново беше гъста мъгла, като интелигентните системи, изградени на фаталната отсечка от магистралата, не сработиха.





 

катастрофа Струма
NOVA


катастрофа Струма
NOVA

NOVA