/ БГНЕС, архив
Тайни полицейски патрули с нови, немаркирани коли, ще снимат нарушителите на пътя. Предстои изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове.

Камерите на КАТ вече снимат без предупреждение

До края на 2019-та на пътя ще работят още 56 нови камери. Всяка от тях може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на колите. Всички заснети клипове и снимки от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информационен център. Системата ще обработва данните автоматично и автоматично ще се издават електронните фишове.

БГНЕС

На практика това значи, че ще има повече заснети нарушения и повече честитки за шофьорите. Камерите на КАТ заснемат стотици хиляди нарушения годишно. Всяко от тях се обработва ръчно, ангажира хора и отнема време, обясни пред бТВ главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
 
МВР все по-сурови, отнемат книжки на шофьори с неплатени глоби

„Снимат колегите, след това трябва да източат устройствата, тогава да се обработят и след това да бъдат издадени електронните фишове. А това всичко ще става автоматично. Първо ще се спести време, второ - ще бъде изчистен изцяло субективният момент в обработката и издаването на един такъв електронен фиш”, посочи Иванов.

БГНЕС, архив

В началото тайните патрули ще са 15 и ще ловят нарушители по магистралите. Така, вместо по бюрата, пътните полицаи ще дежурят на пътя. А за да има реален контрол, патрулите ще са тайни. По думите на Ивайло Иванов, хората няма да знаят, че това са полицейски автомобили.

КАТ е с нови камери на пътя, няма да ги крие в храстите

Според състезателя Димитър Илиев изпреварването от дясно и бясното шофиране са най-сериозният проблем на пътя. Според него опитът от други държави показва, че тази система действа. ”Действа дисциплиниращо, хората се притесняват да нарушават правилника, тъй като не знаят кой, кога и откъде ги дебне”, казва състезателят.
 
Има ли ефект от премахването на табелите за камери по пътищата?

Цялото ново оборудване - техника, камери и коли тепърва ще се купи, а целта на стратегията е да се намалят тежките инциденти и жертвите от войната на пътя.

БГНЕС, архив

С близо 10% по-малко са катастрофите през 2018 г. Намалява броят на загиналите и ранените, сочат данните на МВР. А анализите сочат, че занижението е резултат от по-сериозния контрол на пътя, по-високите глоби и свалянето на регистрационните табели на колите при драстични нарушения.