КАТ
КАТ / БГНЕС, архив
КАТ е с нови камери на пътя, съобщи bTV. Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост. Чисто нова система ще засича нарушенията на шофьорите в Пловдивско. Камерите ще следят и за това дали автомобилите, които минават по трасето, имат застраховка „Гражданска отговорност”.

КАТ ще глобява неправилно паркирали с фиш, залепен за стъклото на колата

Такава система има вече на магистрала „Люлин”, където устройствата измерват скоростта на влизане и на излизане от тунела.  Ще се поръчат още 15 стационарни камери, които ще се сложат на пътищата с най-много нарушения в страната. Най-новият хит на пътя ще са преносимите камери - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. 

Гласуваха сурови глоби за шофьорите нарушители

За голяма част от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя. КАТ обещава да не крие в храстите и зад кофите за боклук новите преносими камери. „Те ще са в куфар и ще са на тринога. Ще се превозват в автомобилите и ще имаме места за контрол”, коментира Росен Рапчев от "Пътна полиция" - ГДНП.

Вижте промените в Закона за пътищата, които защитават правата на пешеходеца

Устройствата ще се местят на различни пътни отсечки и няма да се оставят без надзор, за да не ги открадне някой. „Ще има задължително служител до тях”, допълни Рапчев.

 
bTV