Над 30 000 неправоспособни шофьори са били задържани през миналата година, съобщиха за NOVA.от пътна полиция. В същото време пияните зад волана са били повече от 15 000. Всяка седмица хванатите нарушители по родните пътища са около 600.

А с влизането в сила на последните промени в Закона за движение по пътищата, патрулите започнаха и да свалят регистрационните табели на нарушителите.

За последните два почивни дни около 30 шофьори са били принудени да оставят колите си и да се приберат пеш. Крайната мярка се прилага при употреба на наркотици, на алкохол над 0.5 промила, при отказ от тестване с дрегер или при шофиране без книжка. След свалянето на табелите, автомобилът се отписва от системата на МВР за срок от 6 до 12 месеца.

Мъж без книжка, карал кола без двигател, ще изкара зимата в затвора

Табелите се свалят още преди пробата на дрегера да се потвърди от кръвната проба. Ако медицинското изследване покаже по-ниски стойности на алкохол в кръвта, собственикът получава обратно правото да кара колата си.

Най-много табели през уикенда са свалени от коли на шофьори без книжка. Всяка седмица катаджиите хващат между 500 и 600 неправоспособни.

До една година без книжка за организиране и участие в гонки (ВИДЕО)

За каране в насрещното санкцията също става по-солена. А глобите за бясно шофиране - двойни. Така, ако караме с повече от 50 км/ч над ограничението, ще платим глоба от 600 лева.

КАТ дебне за шофьори, които не дават предимство при пресичане на зебра

По данни на експертите едва 30% от санкциите се събират. И това обаче е на път да отпадне като притеснение, тъй като с новите правила катаджиите ще имат право да спират от движение шофьорите с неплатени глоби за нарушения на пътя, докато не се издължат към хазната.

Междувременно над 30 000 неправоспособни шофьори са били задържани през миналата година, съобщиха от пътна полиция. В същото време пияните зад волана са били повече от 15 000. Всяка седмица хванатите нарушители по родните пътища са около 600.

Източник: nova.bg