Мобилните камери отново на пътя. От събота всички камери на КАТ влизат в действие.

Досега нарушителите на пътя се ловяха само със стационарни камери, а за бясно шофиране, регистрирано с радар в патрулка, наказание се налагаше само с фиш - на място. Сега обаче контролът се затяга и всички 148 мобилни камери ще ни следят за превишена скорост, а към нарушителите ще тръгнат хиляди честитки от КАТ.

Подготовката за новите проверки вече започна. Катаджиите получават последни инструкции за това как ще следят джигитите. А до дни на пътя ще бъдат монтирани специални знаци, които ще предупреждават за участъците с радари.

148 мобилни камери дебнат за висока скорост по 1000 рискови участъка

„Проверихме някои от стационарните камери, на които им изтичаше срокът за техническа проверка - работят - няма проблем в това отношение - готови сме”, коментира Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция.

Дори без да сме разбрали, че нарушаваме правилата, можем да получим честитка от КАТ. След всяко нарушение, заснето от радарите, снимките ще се обработват от пътните полицаи и ще се изпращат по пощата. Според Иван това ще повиши контрола на пътя.

Показва го и статистиката - след забраната на фишовете средната скорост рязко се вдигат, повече стават и катастрофите, допълва Нова телевизия.

Радарите първо ще следят шофьорите в най-рисковите участъци, а всяка проверка ще се обявява предварително в интернет и чрез медиите. Знаците, които ще предупреждават за проверките обаче ще могат да се местят - за да не учат наизуст шофьорите зоните на контрол. А катаджиите ще могат да заснемат нарушителите с радари и от движение, като използват необозначени коли и мотори.

КАТ пак ще глобява на пътя, вече и с нова техника

Записите с нарушенията ще се пазят до плащането на глобата, тъй като водачите ще могат да ги обжалват.

Очакванията са с новите правила заловените на пътя нарушители да бъдат много повече, а събраните глоби рязко да се увеличат, тъй като при фишовете има и промоционален елемент - плащаш по-малка глоба, ако платиш веднага.

Източник: Novanews.bg