Гласуваха сурови глоби за шофьорите нарушители
91603
Гласуваха сурови глоби за шофьорите нарушители
  • Гласуваха сурови глоби за шофьорите нарушители

Парламентът завиши драстично санкциите за нарушения на пътя. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за движение по пътищата. Така колата на шофьор, който я управлява с над 0,5 промила алкохол в кръвта, вече ще бъде спирана от движение за срок от половин до една година.

Ако шофьор пие, качи се зад волана и бъде хванат с над 0,5 до 0,8 промила алкохол, ще бъде глобяван с 500 лв. и ще губи книжката си за шест месеца. Ако алкохолът в кръвта му е над 0,8 промила, санкцията скача на 1000 лв. и без книжка за една година.

Другата голяма промяна, която е много важна, е дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от пиян или дрогиран собственик, каза председателят на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев. Тогава ще се свалят номерата и регистрацията на превозното средство за период от шест до дванадесет месеца. След изтичането на този срок трябва да се започне наново регистрацията.

Така регистрационните номера на колите ще се свалят за срок от половин до една година, ако шофьорът е без книжка или е употребил наркотици.

Книжката ще се взима за месец и ако се превиши разрешената скорост в населено место с повече от 50 км/час. Глобата, ако се превиши разрешената скорост с 50 км/час, скача от 300 лв. понастоящем на 600 лв. извън населено място, а в градовете и селата - от 350 лв. на 700 лв. Ако превишението на скоростта е с повече от 50 км/ч, глобата се повишава с 50 лева за всеки 5 км/ч отгоре и няма лимит. Ако ви хванат например със сто километра в час над допустимата скорост, то санкцията ще се смята, като за превишението от 50 км/ч действа определената глоба, а за превишението от 50 до 100 км/ч ще се калкулират по 50 лева за всеки 5 км/ч, обясни Ананиев.

Без книжка ще остават и тези, които не си плащат глобите и ще я получават едва след като си платят. С промените се налага и младите шофьори да получават в началото само 2/3 от контролните точки в талона си.

"Въвеждаме категория нов водач, като тези шофьори ще трябва да добият 24 месеца стаж. Те ще получават с една трета по-малко точки - 26 вместо 39 точки. Когато изтече стажът им, ще си получат пълния брой, освен ако междувременно не са загубили точки", обясни Ананиев.

Новите правила засягат и гонките, като участниците в тях ги грози глоба от 3000 лв. Който кара в насрещното по магистрала или скоростен път пък ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лв. При повторно нарушение книжката ще се взема за 6 месеца, а глобата ще е 4000 лв.

Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм, ще отнасят глоба от 50 лв.