/ БГНЕС
От 9 юли пътните камери на КАТ вече снимат без предупреждение. Промяната идва, след като в края на юни парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата.

Според тях пътните полицаи вече не са задължени да поставят знака Е24, обозначаващ участък от пътя, в който се извършва видеоконтрол.

Междувременно с промените се увеличават и наказанията за собственици на коли, предоставили автомобила си на неправоспособен водач.

Полицаите ще проверяват за неплатени глоби и шофьорите, и пътниците

Знакът Е24, който обозначаваше участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през месец май 2015 година с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове. Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 година, тъй като според магистратите нямаше достатъчно гаранция, че данните от камерите не се манипулират, както и че не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта. Оттогава Пътна полиция бе задължена да поставя знака Е24 винаги преди участък с пътна камера.

Местата пък трябваше да са предварително публикувани на сайта на МВР, както и разпространени по медиите.

От КАТ многократно се оплакваха, че знакът спъва работата им, а много от издадените електронни фишове след това падат в съда.

Окончателно: Без пътни знаци, показващи къде има камери

В края на юни парламентът премахна Е24 под претекст, че шофьорите намаляват скоростта само в обозначения участък и така превантивният ефект се губи. От 9 юли пътните камери на КАТ вече могат да снимат навсякъде и без предварително предупреждение.

Според други промени в закона пътните полицаи вече ще са задължени да извършват проверки само в обхвата на камерите в случай, че в патрулката им има такива. Промяната идва главно заради новите коли на КАТ, оборудвани с камери на предното и задното стъкло с цел да се предотвратяват корупционни практики.

Новите патрулки са свързани и с електронната система на КАТ. По този начин полицаите могат да проверяват дали водачът и пътниците имат издадени електронни фишове и при необходимост да им ги връчват.

КАТ проверка
netinfo

С промените в Закона скачат и наказанията за собственици на автомобили, предоставили колата си на шофьор, който няма книжка или е употребил алкохол, или наркотици.

От 9 юли при подобно нарушение колата ще се спира от движение за срок от половин до една година вместо досегашния един месец.

От началото на годината КАТ вече сваля регистрационните табели и на шофьори без книжка, както и на такива, употребили алкохол или наркотици.