/ netinfo
Проверки за невръчени и неплатени електронни фишове ще се правят не само на водачите, но и на пътниците, във всяко едно спряно от „Пътна полицияпревозно средство. При наличие на неплатени глоби от страна на шофьорите, полицаите ще отнемат свидетелството им за управление на пътно превозно средство, докато наказателния фиш не бъде заплатен. Пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев разясни тези и още от новите правила за движение по пътищата.
 
Заради засилено движение по главните пътища и автомагистралите към курортните комплекси и границите към Гърция и Турция всички налични екипи на Пътна полиция са разпределени по обектите с най-голям трафик.

Окончателно: Без пътни знаци, показващи къде има камери
 
Високата скорост на автомобилите е една от най-значимите причини за голямото количество на пътнотранспортни произшествия. Друг сериозен проблем са агресивните водачи на превозните средства.
 
"Когато полицейският патрул се натъкне на такова нарушение, което е грубо неспазване на Закона за движение по пътищата или възпрепятства останалите участници на движението, предизвиква опасности, нашите полицейски патрули ще ги изваждат от пътното движение и ще взимат отношение", каза главен инспектор Росен Рапчев.
 
По магистралите и главните пътища ще се провеждат и специализирани полицейски операции, които ще включват намаляването на скоростта с цел улесняване на органите на реда да извършат по-лесно и безопасно проверки при разрешена висока скорост.

Може ли разглобена кола да се движи с превишена скорост? (ВИДЕО)
 
"При такива операции ние ще намаляваме скоростта на магистралите, ще ги вкарваме в една лента и на местата, където има отбивки, ще се извършва контрол", допълни Рапчев.
 
При извършване на проверка от страна на Пътна полиция водачите, които имат налични неплатени глоби, ще бъдат лишавани от свидетелството си за управление, докато не заплатят наказателния фиш. Главен инспектор Рапчев разказа, че има затруднения и с връчването на електронни фишове. Причина за това е, че нарушителите са трудни за откриване. Затова се взимат строги мерки:
 
"Полицейските служители ще проверяват за неплатени глоби всеки един - не само на водачите, но и пътниците в колата", допълни той.

Държавата улеснява пререгистрирането на коли
 
В страната имало около 1000 случая седмично на нарушители, които управляват превозни средства без книжка, както и такива, употребили алкохол упойващи вещества.