/ БГНЕС
Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че полицията започва масирано да преследва нарушителите на пътя и ще следи още повече за неплатени глоби. В Деня на детето започва и кампания, в рамките на която пътни полицаи ще патрулират около училищата. Започват и масови проверки на училищните автобуси. Днес започва и акция "Лято", която има за цел по-силен контрол по местата за почивка. През 2016 г. има 36 смъртни случая на деца при катастрофи, през тази са 4. Причината - неползване на обезопасителна детска седалка.

Пътни патрули ще ни снимат през задния капак с новите коли
 
Да бъдем безкомпромисни когато виждаме нарушения на пътя, призова вътрешният министър.
 
Полицията ще бъде безкомпромисна с джигитите на пътя, заяви Валентин Радев. Вече се променя Наредбата за наркотиците и ЗДвП.

Ще има повече камери на пътя, повече проверки, повече санкции
 
"Ако ние всички не се притесним от тази нова чума на 21 век, ако не се притесним от това, което се случва на пътищата, и особено пък за децата ни, няма как да стане", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 
С новите коли на КАТ пътните полицаи вече проверяват шофьорите за висящи глоби като част от извънредните мерки срещу войната на пътя.

Камерите на КАТ слепи в новите патрулки
 
"При засиления контрол на пътя - бърза справка за състоянието на водача, ако има наложени и невръчени наказателни постановления. А при връчени такива, когато вече е настъпил моментът на тяхното влизане в сила и заплащане, да бъде отнемано свидетелството за правоуправление временно, докато той не си изпълни задълженията към бюджета", посочи от своя страна гл. комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР.
 
Работи се за изграждането на Единен център, който да следи мобилните и стационарни камери на Пътна полиция
 
"Първото нещо, което прави по-ефективно центъра, е, че намалява ангажимента на служителите от Пътна полиция с обработката на самите нарушения и второто нещо е, че автоматизирането на тази обработка свежда до минимум субективния фактор при определяне на наказанията", допълни гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция".
 
Ще се реши и проблемът с новите 278 автомобила на КАТ, доставени през януари. Оказа се, че мобилните камери не снимат достатъчно ясно през стъклата на новите коли.

МВР пусна за обсъждане нова наредба за алкохола и наркотиците
 
"В тази посока също сме предприели действия, така че да можем да стандартизираме и сертифицираме камерите в старите автомобили, които да бъдат изнесени и ползвани от новите автомобили", посочи главен комисар Терзийски.
 
"Някой има ли по веригата виновен и съм разпоредил това да стане - да ми намерят кой е пропуснал спецификациите", допълни вътрешният министър.
 
От началото на годината на пътя са загинали 219 души, с 16 по-малко от 2016-а. През 2016-а 36 деца са загубили живота си. 26 от тях са били пътници в автомобили на свои приятели - шофьори с по-малко от 3 години опит зад волана, сочи тъжният анализ на МВР.
БНТ