Тачева за новия ВСС: Не мога да кажа кой с каква репутация се ползва
Тачева за новия ВСС: Не мога да кажа кой с каква репутация се ползва / Sofia Photo Agency / Камелия Атанасова
„Ако някой прави проверка и сезира Висшия съдебен съвет, че има някакви данни срещу някого от членовете му, ВСС ще вземе решение” – това каза министърът на правосъдието Миглена Тачева по повод избора на 11-те представители на Народното събрание в новия съдебен съвет. В днешните дебати от „Атака” съобщиха за проверка на прокуратурата, свързана с един от избраните кандидати – шефа на Фирмено отделение в Софийски градски съд Костадинка Наумова, предложена от НДСВ. Правосъдният министър отказа да коментира обвиненията, свързани с репутацията на част от новите членове на ВСС от квотата на парламента. Миглена Тачева обясни, че познава част от избраните членове на съвета и се е запознала с биографията на тези, които не познавала.

„Не мога да кажа кой с каква репутация се ползва – нямаше приложени морални характеристики към избора”, каза министър Тачева. „Чух в пленарна зала някакви неща, извън пленарна зала ваша колежка ме занимава с някакви неща за съдия Наумова. Каза, че има прокурорска проверка – да приключи и да каже кой какво е направил, ако е направил нещо. Ако не е направил – всичко друго са приказки и инсинуации”, допълни правосъдният министър.

С аргумента, че не е коректно да коментира колега, когото не познава и с когото ще трябва да работи, председателката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова, която от днес е член на новия ВСС, отказа да коментира избора на Костадинка Наумова. Наумова беше сред трите номинации на НДСВ, предложени лично от Симеон Сакскобургготски.

„Надявам се да не се окаже вярно това, което се коментира”, беше лаконичният коментар на Анелия Мингова. Тя добави, че според нея гласуването за членовете на ВСС е трябвало да бъде отделно за всяка кандидатура. По повод избора й в новия постоянно действащ съдебен съвет Мингова каза, че за нея това е едно добро професионално предизвикателство. „Мисля, че това, което имах като капацитет в парламента съм го дала – надявам се да бъда полезна за всички в онова, което ще правя”, каза още Анелия Мингова.

По повод избора й за член на ВСС колегата й от НДСВ Борислав Ралчев коментира, че Анелия Мингова нито може да бъде повишавана, нито понижавана. „Тя е известна величина в правния свят на България”, допълни Ралчев, който обаче обясни, че трите предложени от НДСВ имена за новия ВСС са били съобщени на жълтата парламентарна група от лидера Симеон Сакскобургготски.

Изборът на Анелия Мингова поставя пред НДСВ въпроса за избор на нов председател на ПГ. Неофициално за поста вече се спрягат като възможни номинации имената на проф. Огнян Герджиков, на Минчо Спасов, Николай Свинаров и Станимир Илчев.

Депутати не се наеха да прогнозират обаче дали групата ще има скоро свой председател, тъй като за неговия избор е нужна подкрепата на поне две трети от народните представители на НДСВ. Независимо от кого е внесено предложението за нов председател на ПГ.