Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев създава със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Какво представлява Съветът за стратегическо развитие на България?
 
Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.
 
Иво Христов завършва средното си образование в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование - в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач, работил е и като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. "Europe Magazine", издавано в Париж (2000-2001 г.), автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г. Създател е на сдружение "Солидарна България". Владее френски, английски, руски и испански език. Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента от 23 януари 2017 г.
 
Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси. Тя завършва езикова гимназия с изучаване на френски език във Варна. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Има образователно-научна степен "доктор" по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация. През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия /2002-2003/, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията /2003-2004/, заемала е последователно длъжностите асистент, старши асистент и главен асистент в Академията на МВР/2004-2012/. В периода 2007-2011 е секретар на президента по юридически въпроси. Хоноруван преподавател по "Гражданско право - обща част" в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието по въпросите на защитата на класифицираната информация. Владее турски, френски, руски и английски език.
 
Членовете на Съвета са Александър Маринов, Атанас Пеканов, Владимир Шейтанов,Гергана Пирозова, Еленко Божков, Жасмина Мирчева, Живко Георгиев, Калоян Методиев, Петър Воденски, Румен Гълъбинов.