Създадена е заетост на 1200 души в Неделино
Създадена е заетост на 1200 души в Неделино / снимка: БГНЕС, aрхив

Създадена е заетост на 1200 души в Неделино, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. Близо 7000 човека работят по различни схеми и програми на социалното министерство в област Смолян, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в община Неделино.

Той се срещна с хора, включени в заетост по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", лични асистенти и потребители на услугата. От април 150 лица в общината ще бъдат назначени по схема „Подкрепа за заетост" и 40 човека по схема „Алтернативи" за 80 потребители, добави още министър Младенов. По неговите думи в страната включени в заетост са над 120 000 души.

Той се информира за условията на работа, заплащането и трудностите при изпълнението на професионалните ангажименти за заетите. В област Смолян по проект „Подкрепа за достоен живот" са назначени 276 лични асистенти, а по „Асистенти на хора с увреждания" - 51 човека. Общият брой на потребителите на социалните услуги в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, социални услуги в общността и дейности, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" в областта, са 1526.

Посещението на министър Младенов продължи с откриване на два социални обекта в община Неделино. Той отбеляза, че това са гарантирани устойчиви услуги, защото са с делегиран държавен бюджет. Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания е с капацитет 10 места. За живущите ще се грижи персонал от девет специалисти.

Средствата за реновиране, обзавеждане и оборудване на базата са осигурени по проект на Програма ФАР. В Неделино вече функционира и Център за обществена подкрепа. На церемонията по откриването присъстваха областният управител Стефан Стайков и кметът на общината Стоян Беширов. Те изразиха благодарността си към МТСП и министър Младенов за доброто сътрудничество в областта за заетостта и развитието на социалната инфраструктура, като подчертаха активното партньорство между бизнеса, централната и местна власт.

Министър Младенов откри и социална кухня в Неделино, която ще функционира целогодишно. Дейността й се реализира чрез Фонд „Социална закрила". В кухнята топла храна получават 41 лица на месечно социално подпомагане. Чрез дейността на кухнята се създават работни места в сектора на социалната икономика, отбеляза министър Младенов. На територията на област Смолян, социални трапезарии, финансирани от МТСП, са разкрити в Девин, Рудозем, Смолян и селата Момчиловци, Смилян и Трън. Бенефициенти на услугата са 277 души.

Министърът посети сградата на ОДЗ 1, която ще бъде ремонтирана тази година по проект „Красива България" за 184 351 лв. Капацитетът на детската градина е 182 деца, за които ще се грижат 22-ма души персонал. Тя ще започне дейност през септември.

Министър Младенов и кметът на Неделино Стоян Беширов посетиха с. Тънка бара, което бе засегнато от активизирането на свлачища в следствие на обилни валежи в края на януари. Те дадоха хранителни продукти на две семейства, чиито къщи са необитаеми след природното бедствие. Министърът обеща съдействие на семействата за по-бързото възстановяване на щетите по домовете им.

Посещението на министър Младенов завърши със среща със структурите на социалното министерство от област Смолян.