Съдът заседава по делото срещу бившия зам.-шеф на ГДБОП
Съдът заседава по делото срещу бившия зам.-шеф на ГДБОП / Sofia Photo Agency

Софийският военен съд ще заседава по делото срещу бившия зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов, съобщиха от съда. Иванов беше задържан на 17 март, след като депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предаде на прокуратурата доклад, от който стана ясно, че Иванов покровителства нерегламентирана дейност на определени фирми.

Заместник-директорът на Главна дирекция за борба с организираната престъпност Иван Иванов бе арестуван за 72 часа, след като бе привлечен като обвиняем от Софийската военноокръжна прокуратура. След възложената от прокуратурата проверка на Държавната агенция за национална сигурност след информация за извършени от Иванов нарушения и получени данни за образуване на досъдебно производство, на 17 март той бе привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 357 и чл. 387 от Наказателния кодекс - за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение.

На 12 юни Софийският военноокръжен съд промени мярката на Иванов от “задържане под стража” на “парична гаранция” от 1000 лева. Като мотив за ниската парична стойност на гаранцията, съдът посочи, че “обвиняемият няма постоянен доход, тъй като вече не е служител на ГДБОП”.

На 22 юли делото срещу Иван Иванов бе отложено от Софийският военен съд за 2 октомври.