Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста петимата обвиняеми за каналджийство и превозване на 52 мигранти от Афганистан, от които 18 загубиха живота си. Инцидентът стана край софийското село Локорско.

Шестият обвиняем – В.Х. е задържан в Гърция, предстои неговата екстрадиция, като това се очаква да стане до два месеца, през които той ще остане в гръцки затвор.

Трагедията край Локорско: Арестуваният в Гърция българин е съгласен да бъде екстрадиран

Адвокатът на обвиняемия Т. Т. счита, че определението за постоянен арест, е необосновано и добави, че обвиняемият е с обременено съдебно минало, но това не е предпоставка за укриване, няма и основания за бъдещо такова.

Съжалявам за всичко, ако съм в ареста станалото няма да се промени, искам да бъда полезен”, каза обвиняемият.

БГНЕС

Защитникът на П.Я. заяви, че доказателствата за подвеждане под отговорност на обвиняемия не са убедителни, няма доказателства, че обвиняемият е провеждал предварителни разговори за превозване на мигранти, нито пък че е участвал в разполагането на мигрантите в тайници. Защитата поиска по-лека мярка.

Адвокатът на Х.Д. също поиска по-лека мярка, защото обвиняемият има постоянен адрес, няма опасност от укриване и семейството му се нуждае от неговите грижи.

Изписаха от ВМА мигрантите, открити в камион в Локорско

“Съжалявам за случилото се, нямам намерение да извършвам нови престъпления, ако може да се наложи по-лека мярка само и само да се грижа за близките си”, заяви и
Х. Д.

Назначената защита на А.А. пък уточни, че клиентът ѝ е съдействал на органите на реда, дал е информация за документите, които са били заровени, като е участвал в следствения експеримент, няма и опасност от укриване.

БГНЕС

Съжалявам за всичко, което се е случило, ако е възможно по-лека мярка за неотклонение, трябва да се грижа и за майка си”, каза и обвиняемият А.А.

В.К. не е обжалвал мярката, така че и той остава в ареста.
БГНЕС