Военно-апелативният съд остави в ареста четирима обвиняеми по разследването за шпионаж.

БТА

Това са Димитър Влахов, служител във военно разузнаване, Любомир Медаров, директор на секретната регистратура в НС, полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната и Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев - бивш ръководен кадър във военното разузнаване.

По-рано съдът отказа да измени в по-лека и мярката на Петър Петров, зам.-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната. Мерките на обвинените в шпионска дейност се гледат при закрити врата.

БТА

Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция. Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека.

По делото има внесени три тома нови доказателства. Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. 

Задържаха група за шпионаж, изнасяли тайна информация, сред тях има военни (ВИДЕО)


По думите му, по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Прокурор Стоян Лазаров заяви, че новите доказателства допълват данните за шпионската дейност, извършвана от обвиняемия. И допълни, че полк. Петров не е дал обяснения.

БТА

Адвокатът му Васил Василев каза пред медиите, че неговият клиент няма обвинение да е предавал на някого нещо. Той заяви, че за неговия подзащитен е спокоен и не знае за каква държавна тайна той е в ареста.

Като обясни, че ако няма държавна тайна, няма и шпионска дейност. Василев коментира още, че съдът е потвърдил постоянния арест на Медаров без да каже своите мотиви, което според него е недопустим от правото акт.

БТА

Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев - бивш ръководен кадър във военното разузнаване, остава за постоянно в ареста, реши Военно-апелативният съд.

БТА

Мерките на Илиева, Петров, Медаров и Влахов се разглеждаха от съда една по една, като заседанията започнаха днес сутринта и приключиха след 20:00 часа. Единствено молбата за изменение на мярката на Иван Илиев ще бъде разгледана в понеделник.

БТА


Освен петимата обвиняеми, разследващите задържаха още един човек, който обаче е направил самопризнания и е бил освободен под парична гаранция.

БТА