Руското посолство в София коментира обявяването на двама руски дипломати за "персона нон грата".

"На 22 март т.г. МВнР на РБ обяви двама дипломати на Посолството на Руската Федерация в София за "персона нон грата.

Със съжаление принудени сме да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог", посочват от Посолството на Руската федерация в коментар на страницата си във Фейсбук. Руската страна си запазва право за ответни мерки, отбелязват от посолството.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата (ВИДЕО)

Министерството на външните работи на България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.
 
МВнР получи писмо от Прокуратурата на България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на двама руски дипломати на територията на България.

Обявените двама руски дипломати за персона нон грата имат 72 часа, за да напуснат страната. Обявяването им за такива обаче не означава, че те губят статута си на дипломатически служители, т.е. те няма да подлежат на митнически контрол, когато решат да напуснат България без значение по сухопътен или въздушен начин.

В късния следобед от правителствената пресслужба съобщиха за телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В него Борисов освен че изразява подкрепата си за ангажиментите, които страната ни е поела към Алианса до 2030 г., коментира и шпионския скандал.

НАТО: Подкрепяме усилията на България срещу руския шпионаж

По думите му, Йенс Столтенберг е изразил подкрепа за България, като е казал, че всички страни трябва да действат солидарно срещу подобни действия.Документи с гриф "NATO Secret" са открити у руските дипломати, научи NOVA от свои източници сред разследващите.

По неофициална информация, става въпрос за Максим Рибкин - първи секретар в мисията на Москва у нас, както и за Александър Зинкин - втори секретар в посолството.

„Това е удар по националната сигурност на България. Освен това, поставя въпроса как ние съхраняваме наша класифицирана и чувствителна информация, как съхраняваме натовска и европейска. На трето място проблем ще бъде за отношенията между България и Русия”, заяви Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността.

Научният, икономическият и търговски капацитет на страната не бива да бъдат пренебрегвани, когато говорим за шпионаж, смята експертът.

„Много важно е да се анализира какви са щетите от този скандал. И най-вече - какви мерки трябва да се вземат в областта на проучване на определени хора, в областта на опазване на класифицирана информация, как тази информация се съдържа в масивите, включително и електронните, защото те също са обект на атаки”, посочва Божилов.

Военният съд остави в ареста петимата, обвинени в шпионаж

„На този етап не е ясно какъв тип класифицирана информация е давана на руските дипломати”, подчерта експертът. Тя може да засяга както финансови въпроси на Министерството на отбраната, така и зависимости на висши чиновници.

„Трябва да покажем, че България е НАТО, България е Европейския съюз. Ние ще отговорим с всички възможни от международното и националното право допустими мерки”, каза още Йордан Божилов.

Междувременно, след над 20-часови съдебни заседания, магистратите под пагон оставиха и петимата българи, обвинени в шпионаж, в ареста. Пръв пред съда се изправи полк. Петър Петров - заместник-шеф на отдел „Бюджет и планиране" във военното ведомство.

„Държавната тайна е класифицирана информация. Не можем да разберем дали става въпрос за квалифицирана и дали тя представлява държавна тайна”, заяви Петър Петков -
адвокат на полк. Петър Петров.

Алексей Петров: България е обект на засилен разузнавателен интерес от Русия (ВИДЕО)

Според защитата на полк. Петров, сред документите в над 50 тома материали по делото, няма доказателства за извършено престъпление. „Но това, че някакви хора са се срещали и разговаряли, посещавали са някакви си места на територията на София, в никакъв случай не води до извод, че е извършил деянията, за които той е обвинен”, каза още Петър Петков.

Полк. Петров, ръководителят на групата - Иван Илиев, съпругата му Галина, както и служителят на парламента Любомир Медаров могат да обжалват оставането си зад решетките. Военно-апелативният съд ще реши съдбата им в петък.

От Руското посолство у нас веднага реагираха. В профила си във Facebook те съобщиха, че демаршът, който в момента се осъществява, не помага за конструктивния диалог между двете страни. Така те намекнаха, че в най-скоро време ще обявят за персона нон грата двама служители от българското посолство в Москва.

Според практиката досега те трябва да отговарят на същите позиции, на които са изгонените от България. Кратка справка на сайта на посолството ни в руската столица показва, че там има шестима първи секретари, сред които отговарящият за консулската служба, аташе, отговарящо за туризъм, както и за търговските отношения.