Министерството на външните работи на България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.
 
МВнР получи писмо от Прокуратурата на България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

НАТО: Подкрепяме усилията на България срещу руския шпионаж

По-рано от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на двама руски дипломати на територията на България.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са образувани досъдебни производства. Двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, допълниха още от държавното обвинение.

Военният съд остави в ареста петимата, обвинени в шпионаж

След дълги съдебни заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в арест петимата, обвинени в шпионаж в полза на Руската федерация. Друг, шести от тях, е бил пуснат под парична гаранция заради това, че е сътрудничил със следователите в хода на разследването.